“Täna moodustavad monopoolse kontserni Eesti Energia (EE) ja Eesti Põlevkivi (EP). Esimene ostab kogu elektri tootmiseks vajaliku põlevkivi põhiliselt EP käest, kuigi turul on ka teisi, kes võiksid pakkuda põlevkivi suuremates kogustes ja odavamalt,” ütles Kiviõli Keemiatööstuse OÜ nõunik Toivo Asmer.

Asmeri sõnul kaevandab Kiviõli Keemiatööstus oma karjääris põlevkivi, millest toodetakse õli. Selle kõrval tekib väga peene fraktsiooni ja kõrge kütteväärtusega põlevkivi, mida saaks põletada Narva elektrijaama kateldes. Põlevkivi aastasest koguvajadusest moodustab pakutud kogus 3,5% protsenti.

Kiviõli Keemiatööstus pakub ja müüb piiratud kogustes põlevkivi elektrijaamale odavamalt, kui seda ostetakse Eesti Põlevkivi käest. EP juhtkond avaldas oma seisukoha, et Narva elektrijaamad ei saa kontserni mittekuuluvatelt firmadelt edaspidi põlevkivi osta.

Maksab tarbija

“Meie sõnum on, et lõpptarbija maksab elektri hinnas kinni Eesti Põlevkivi kallima tootmise. Teiseks rikutakse sellise tegevusega konkurentsiseadust, mis nõuab vaba turgu,” ütles Asmer.

Enne kui turul pole võimalik põlevkivi müa, ei alusta selle kaevandamist ka OÜ Merko Kaevandused. “Me ei kavatse kedagi kuhugi kaevata. Tahame veel kord läbi rääkida ja jõuda kõiki osapooli rahuldavale seisukohale,” ütles Merko Kaevandused juhatuse liige Peep Siitam.

Siitam lisas, et energeetilise põlevkivi kaevandamiseks puudub täna kindlus, et seda saab müüa vaba konkurentsi tingimustes. Reedesel kohtumisel loodeti saada vastust küsimusele, kas Eesti Põlevkivi võimaldab juurdepääsu olemasolevale infrastruktuurile – teed, elekter, vesi jm – või blokeerib selle.

“Turuosaliste võrdne kohtlemine oli kõige olulisem, mida soovisime kohtumisel kuulda. Eesti Põlevkivi juhtide seisukoht oli aga, et nad teevad kõik selleks, et blokeerida kontsernist väljastpoolt tulevate tootjate tarned,” lisa ta.

Eesti Põlevkivi

2003/2004. majandusaasta

•• Kontserni konsolideeritud netokäive: 820,4 mln kr

•• Sellest põlevkivi müük: 1797,4 mln kr

•• Põlevkivi müüdi 14 348 tuhat tonni

•• Sellest 12 008 tuhat tonni (84%) tarniti AS-ile Narva Elektrijaamad

allikas: Eesti Põlevkivi