Kuni 8. novembrini ootavad Tehnikaülikool (TTÜ) ja Pedagoogikaülikool (TPÜ) avaliku kirjaliku enampakkumise korras ostusoove ühisomandis olevale Estonia puiestee ja Teatri väljaku nurgal asuvale majale. Viiekümnendatel aastatel Teaduste Akadeemia peahooneks ehitatud maja oli müügis juba ka suvel, kuid vaatamata kõrgele huvile ei laekunud ühtegi ostupakkumist.

Hind alla

TTÜ kinnisvaraarenduse peaspetsialisti Rein Järva sõnul käis tollal umbes paarkümmend huvilist välja võtmas müügisolevat kinnistut tutvustavat mappi, aga ükski neist ei osalenud enampakkumisel. “Kahjuks ei tulnud suvel ühtegi pakkumist ja seetõttu olime sunnitud hinda alandama umbes kümne miljoni võrra ja muutma ostutingimusi soodsamaks,” selgitas Järva.

Hetkel on maja müügis 74 miljoni krooni eest, millest kakskümmend miljonit tahavad ülikoolid saada kohe lepingu sõlmimisel ja ülejäänu 2005. aasta 1. detsembriks. Ülikoolid vabastavad hoone täielikus mahus 2005. aasta 31. detsembriks, kuid osaliselt on uuel omanikul võimalus kasutada hoone pindu kohe pärast müügitehingu sõlmimist.

TPÜ haldustalituse juhataja Tarmo Tomingase sõnul on tema teada olnud hoone tuleviku osas kaks ideed: “Kas ehitada hotelliks või teise variandina ehitada ümber büroo- ja eluhooneks korteritega.” Rime Kinnisvara turundusjuhi Andres Ligi sõnul on ettevõte hoone vastu huvi tundnud, aga praegu on veel vara rääkida täpsematest plaanidest või sellest, kas üldse enampakkumisel osaletakse.

Nii Järva kui ka Tomingase sõnul on hoone müügi peamiseks põhjuseks ülikoolide soov saada raha olemasolevate õppehoonete renoveerimiseks ning TPÜ puhul ka uue õppehoone ehitamiseks.

Praegu hoones asuvad TPÜ sotsiaaluuringute instituut ja TTÜ geoloogia ja Eesti majanduse instituut kolitakse ümber ülikoolide teistesse ruumidesse.