74 miljoni kroonise alghinnaga müügis olnud maja ostuks tuli kolm pakkumist, millest suurima – 90,5 miljonit krooni – tegi AS Leonarda Invest. Pakkumise esitasid veel AS Meriton Hotels ja Susi AS. Nende pakkumiste suurust ei soostunud ülikoolid avaldama, kuid TTÜ kinnisvaraarenduse peaspetsialisti Rein Järva sõnul olid need umbes 10 miljonit krooni odavamad kui võitjal.

Soovi polnud

Juunis toimunud esimene enampakkumine Tallinnas Estonia puiesteel asuva hoone müügiks ei õnnestunud, sest 85 miljoni kroonise alghinna juures ei laekunud ühtki ostusoovi.

Enampakkumise võitnud Leonarda Invest pole veel otsustanud, mida ostetud hoonega teha. “Praeguse seisuga võin öelda, et tuleb üks ilus ja viimistletud maja kesklinnas,” ütles ettevõtte esindaja, vandeadvokaat Madis Kiisa. “Kindel on see, et me ei ostnud seda edasimüügi ajendil,” märkis ta.

Kiisa rõhutas, et Estonia puiesteel asuv maja antakse ostja valdusse alles aasta pärast, sest praegu tegutsevad seal veel TTÜ ja TPÜ instituudid.

Leonarda Invest müüs hiljaaegu maha Raplas asuva piimatööstuse Estmilk Production ja piimatootmisettevõtte Agro Piim. Leonarda Investi senine tütarfirma Estmilk Production OÜ opereerib piimatööstusettevõtet Rapla Dairy. Leonarda Investi osaluse Estmilk Productionis ostab Vene firma AO Nutritek. “Sealt meil raha majaostuks tõepoolest vabanes,” ütles Kiisa.

Müüdav büroohoone on 7115-ruutmeetrise üldpinnaga, juurdekuuluva abihoone üldpind on 123,5 ruutmeetrit. Kinnistu pindala on 3702 ruutmeetrit. Hoones tegutsevad praegu endised Teaduste Akadeemia instituudid, mis kuuluvad nüüd TTÜ ja TPÜ akadeemilisse struktuuri. Hoone müügi peavad kinnitama veel ülikoolide nõukogud. Müügi peamiseks põhjuseks on ülikoolide soov saada raha olemasolevate õppehoonete renoveerimiseks ning TPÜ-l ka uue õppehoone ehitamiseks.

Esimene enampakkumine ebaõnnestus

•• Estonia puiestee ja Teatri väljaku nurgal asuv viiekümnendatel aastatel Teaduste Akadeemia peahooneks ehitatud maja oli müügis juba suvel. Siis tahtsid ülikoolid saada maja eest 85 miljonit kooni, kuid vaatamata suurele huvile ei laekunud ühtegi ostupakkumist.

•• TTÜ kinnisvaraarenduse peaspetsialisti Rein Järva sõnul käis siis umbes paarkümmend huvilist välja võtmas müügis olevat kinnistut tutvustavat mappi, aga ükski neist ei osalenud enampakkumisel. “Kahjuks ei tulnud suvel ühtegi pakkumist ja seetõttu olime sunnitud hinda alandama umbes kümne miljoni võrra ja muutma ostutingimusi soodsamaks,” selgitas Järva.

•• Teistkordsel enampakkumisel oli maja müügi tingimusena kirjas hind 74 miljoni krooni, millest kakskümmend miljonit tahavad ülikoolid saada kohe lepingu sõlmimisel ja ülejäänu 2005. aasta 1. detsembriks.

•• Ülikoolid vabastavad hoone täielikult 2005. aasta 31. detsembriks, kuid osaliselt on uuel omanikul võimalus kasutada hoone pinda kohe pärast müügitehingu sõlmimist.