Saksa kontserni Energie Team tütarettevõte, Narvas registreeritud OÜ Teko peab plaani ehitada Narva jõe kuiva sängi hüdroelektrijaam. See kontsern on spetsialiseerunud taastuvatel energiaallikatel töötavate elektriseadmete ehitamisele ja hooldusele. Jutt on nn rohelisest energiast, mille tootmisel ei kahjustata keskkonda.

Hüdroelektrijaam on kavas rajada Narva jõe vanasse sängi Kreenholmi vabrikute juurde, 1950. aastatel rajatud ja kontserni Lenenergo kuuluvast Narva hüdroelektrijaamast ülesvoolu.

Firma Teko direktor Valeri Makušin ütles ajalehele, et projekti äriidee, Narva uue hüdroelektrijaama ehitamine on lihtne – elektrienergia tootmine ja selle tarnimine üldvõrku.

„See on äriobjekt. Oletatavasti võtab toodetava elektrienergia vastu Eesti Energia. Kuhu ta selle edasi suunab ja kes seda kasutab, on juba tehniline küsimus.“

Makušin sõnas ka, et kõik plaanid on kooskõlas elektrienergiaturu seadusega. Kuid projekti üksikasjadest, sealhulgas ka selle teostamise tähtaegadest on tema sõnul veel vara rääkida.

„Praegu on alles alguste algus,“ selgitas firmajuht. „Vaja on teha mitmesuguseid uuringuid ja kooskõlastusi. Kõige raskem on Vene poolega kooskõlastamine. Kompanii Lenenergo kasutab praegu samuti seda veeressurssi. Projekti kohustuslik tingimus on, et olemasolevale hüdroelektrijaamale majanduslikku kahju ei põhjustataks.“

Makušin tunnistas, et kui naabritega kokkuleppele ei jõuta, muutub projekti elluviimine võimatuks.