Kui laev hakkab nimetatud liinil peatuma ka Venemaale kuuluval Goglandi saarel, võib laevafirma kasutada tax-free soodustust.

Saaremaa laevakompanii juhatuse esimehe Tõnis Rihvki sõnul vastab tõele jutt, et Sillamäe–Kotka laevaliini puhul on räägitud võimalikust tax-free staatusest.

“Iga liin tahaks saada tax-free staatust. Kuid tee selleni on okkaline,” märkis Rihvk. Tema sõnul eeldaks laevaliini tax-free staatus läbirääkimisi ja kokkuleppeid Venemaaga, et laev Goglandil peatuda saaks.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna teatel ei jagata laevafirmade liinidele tax-free staatust ei Eesti ega Euroopa Liidu poolt.

“Laevapoodides müüdava kauba maksustamine või mittemaksustamine sõltub sellest, kuhu laev suundub. Kui laev suundub Eestist ühendusevälisesse riiki (s.t mujale kui EL-i liikmesriiki), on sellel laeval reisijale müüdav kaup maksustatud käibemaksu nullmääraga. Kui laev suundub EL-i liikmesriiki, tuleb reisijatele kaasamüüdav kaup maksustada lähteriigi maksumääraga,” öeldi ministeeriumist.

Seega oleks Sillamäe–Kotka liinil tax-free soodustus ainult siis, kui laev väljuks Eestist või Soomest Goglandi saarele. Väljumisel Goglandilt soodustus ei kehtiks.