Rookatuseid valmistava ning roogu müüva AS Tansar EF-i juhi Mart Tamme sõnul seisab ettevõte silmitsi olukorraga, kus viimane talv oli roo kasvuks väga vilets, mis omakorda tõmbab allapoole ka ettevõtte majandustulemusi.

“Ei saa öelda, et praegu väga hästi läheks. Me pole ainult rookatuste tegijad, vaid ostame ka roogu kokku ning müüme välismaale. Samas oli viimane talv läbi aegade kõige viletsam,” selgitas Tamm.

Seetõttu on ettevõtte ekspordiks suunatavad kogused tavapärasest väiksemad. Samas on välisturgudel nõudlust Eestist tuleva roo järele küllaga.

Tansari kogutavast roost läheb ekspordiks koguni üle poole ning sellega varustatakse selliseid turge nagu Taani, Holland, Rootsi ja Saksamaa. Mõni partii roogu on läinud ka Ameerika Ühendriikidesse.

Ülejäänud materjali ehk umbes 30–40 protsenti Tansarist läbi käivast roost saadab ettevõte koduturul katuste ehitamiseks. Aastas suudab ettevõte valmistada 3000–4000 ruutmeetri jagu rookatuseid. Samas tõdes ettevõtte juht, et konkurents on turul terav.

Pilliroogu varuva ja töötleva OÜ Branta juht Arvo Miilmets tõdes, et kui tavaliselt saadab ettevõte ekspordiks aastas 150–200 tuhat kahlu (20 sentimeetrise läbimõõduga roopunt – toim), siis selle aasta maht moodustab sellest kogusest vaid 15–20 protsenti. Ekspordimahu kahanemise põhjus peitub jaanuaritormis, mis enamikus kohtades roo hävitas.

“Oleme põhiliselt eksportinud roogu Taani, Hollandisse ja Belgiasse,” tõdes Miilmets.

Tema sõnul on välisturgudel olnud nõudlus roo järele suurem, kui ettevõte seda täita jõuab. Ning seda kõigi 14 aasta jooksul, mil Branta on tegutsenud.

Kate olemas

Kuna ekspordiks minevat pilliroogu on sel aastal vähe, tuleb Brantal põhitähelepanu suunata koduturul rookatuste valmistamisele.

“Mis katuste tegemist puudutab, siis selleks aastaks on meil roovarud olemas ning ka tellimused peal,” tõdes Miilmets. Ta lisas, et huvi rookatuste ehitamise vastu on Eestis endiselt suur ning klientuur üsna lai – uuendatatakse ning ehitatakse nii suvemajade, elumajade kui ka abihoonete katuseid. Aastas valmistab OÜ Branta umbes paar tuhat ruutmeetrit rookatuseid.

Mart Tamm tunnistas, et kuigi väga suurt turu elavnemist ta sel aastal ei näe, on kasvuruumi Eestis kõvasti. Enamasti tellib rookatuse keskmisest jõukam klient. Seejuures tuleb arvestada umbes 400-kroonise ruutmeetrihinnaga, millele lisandub käibemaks. Õigesti ehitatud rookatus kestab spetsialistide hinnangul 60–80, vahel ka kuni110 aastat. Vaid harja tuleb uuendada iga 15–20 aasta tagant.

Mujal on märksa kõrgem hind

•• Ka välisriikides sageneb rookatuste ehitamine. Vaid kaks aastat turul tegutsenud Pärnu ettevõte OÜ Streinver on suutnud lühikese aja jooksul end lähiturgudele murda.

•• Ettevõtte juht Raivo Tamm märkis, et klientide huvi rookatuse vastu on elav ning seda just Soome ja Venemaa turul. “Seal on hinnad Eestiga võrreldes oluliselt kõrgemad,” tõdes Tamm. “Venemaal ületab nõudlus selgelt pakkumise, seetõttu saab seal ka Euroopa tasemel hinda küsida.”

•• Hetkel on Streinveri koduturul ja välismaal tehtava töö maht 60/40 protsenti. Samas võib üsna pea olla ekspordi osa koduturu osast suurem. Raivo Tamme sõnul soovib ettevõte hakata järgmisel aastal roogu eksportima ka Taani ja Leetu.