Eesti Statoil, Neste Eesti ning Olerex kergitasid eile kütuse hinda kuni 70 sendini liitri kohta.

Neste Eesti peadirektor Indrek Kaju märkis, et võrreldes jaanipäevaeelse tasemega on hinnad Nestes tõusnud 30 senti liitrilt. “Praegune hinnatase Eesti tanklates peaks meie andmeil olema kõigi aegade kõrgeim. Kütusemüüjad on sunnitud jaehinnad viima vastavusse selle hinnatasemega, millega tanklatel on võimalik kütust osta,” selgitas ta. Neste tanklates maksab Futura 95 Euro liiter eilsest 12,65 krooni, Futura 98 13,15 ning Futura D Euro 12,95 krooni.

AS Eesti Statoil muutis samuti eile autokütuste jaehindu, lähtudes konkurentide algatatud hinnamuudatusest ning mootorikütuste jätkuvast kallinemisest maailmaturul. Statoili teenindusjaamades maksab eilsest bensiini 95 EURO liiter 12,90 krooni, 95 EURO Ultima 13,15, bensiin 98 EURO Ultima 13,40 ning diislikütus D EURO Fortis 13,20 krooni.

Samas levis eile uudis, et naftabarreli hind tõusis üle 60 dollari taseme. Indrek Kaju ei osanud öelda, kas see võiks edaspidi bensiinihinda Eestis veelgi kergitada. “Kuna oleme justkui nabanööriga seotud maailmaturu hindadega, peame taluma tanklates aset leidvaid hinnamuudatusi. Ainus lohutus on see, et kütust on sellise hinna juures alati saada ja ei teki kriise nagu üheksakümnendate aastate algul,” rääkis Kaju.

Eesti Statoili peadirektori Helle Kirsi sõnul avaldab naftakriisist tingitud hinnatõusule mõju ka riigisisene aktsiisimaks. “Praegu moodustavad maksud (aktsiis ja käibemaks – toim) 95 EURO bensiini liitrihinnast 50%. Valitsusel on kavandamisel aktsiisimaksu määra suurendamine juba järgmisel aastal, sest kehtivad määrad on EL-i miinimummäärad,” selgitas Kirs.