Firmat Churchill Properties Eestis esindava OÜ Churchills juht Lee Williams märkis, et siinsel turul on nad tegutsenud mõne kuu. Samas ei saa tema sõnul kurta klientide puuduse üle. “Teeme kinnisvaratehinguid iga nädal,” ütles ta. Seda, kui palju tehinguid ettevõte Eestis üldse teinud on, ei soovinud Lee Williams siiski avalikustada.

Firma kliendid on üldjuhul inglased ja iirlased. Kuigi keskmine britt Williamsi sõnul Eestist suurt midagi ei tea ega pruugi kuulnudki olla, on nende huvi uute ning arenevate turgude vastu suur. Seda enam, et Eesti on eelmisest aastast Euroopa Liidu liige, mis välismaistesse kinnisvarainvestoritesse kindlust süstib. Ettevõte on Williamsi sõnul soetanud Eestisse kinnisvara ka sellistele klientidele, kes siin ise kunagi käinud pole. “Meil on väga arenenud investeerimisprogramm,” põhjendas ta.

Kuigi praegu vahendab OÜ Churchills oma klientidele kinnisvara peaasjalikult Tallinna ning Pärnu lähiümbruses, on ettevõttel kavas oma haaret laiendada ning liikuda ka teistesse Eesti linnadesse.

Marbella ahvatleb eestlasi

Kuid mitte üksnes britid ei tunne huvi välismaise kinnisvara soetamise vastu – ka eestlased ise vaatavad üha enam lääne suunas. Nii pakub näiteks suurärimees Urmas Sõõrumaa osalusega OÜ Manutent huvilistele müügiks apartemente ning villasid Hispaanias Marbella piirkonnas. Manutendi poole pöörduvate klientidega tegeleb Hispaanias partnerfirma, mida juhib Ivar Dahl. Dahli sõnul on ta viimase kahe aasta jooksul (mil Manutendiga koostööd on tehtud – toim) teinud Hispaanias kinnisvara ostuks kaupa 14 eestlasega. “Eestlaste huvi kasvab pidevalt,” kinnitas Dahl Päevalehele.

Tema sõnul pole võõrad juhud, mil mõni eestlane soetab endale Hispaania rannikule elamispinna ning mõne aja pärast tunnevad asja vastu huvi ka tema sõbrad ja tuttavad. Eeskätt eelis-tavad eestlased piirkondi, kus on olemas head sportimis- ja vaba aja veetmise võimalused.

Et kinnisvaraturg Marbellas õitseb, kinnitavad numbrid: selleks aastaks ennustatakse hindade kasvu 15 protsendi võrra, eelmisel aastal ulatus kasv Dahli sõnul 17–20 protsendini. “Seetõttu on siia kinnisvara soetamine väga hea investeering,” kinnitas Dahl ning lisas, et ka paljud kohalikud hispaanlased ostavad endale näiteks Costa del Solis juba teist või kolmandat kinnisvaraobjekti, lootuses hiljem sellelt kopsakaid summasid teenida.

Ivar Dahli hinnangul on kiire kasv tingitud ühelt poolt ka soodsatest kinnisvaralaenudest – laenuintressid jäävad natuke pealt kolme protsenti.

Seetõttu on kinnisvarahinnad nimetatud piirkonnas üsnagi soolased. Ta lisas, et tema eestlastest kundede ostusoovid on jäänud nii 300 000 – 400 000 euro kui ka miljoni euro kanti.

Kalleim korter maksab neli miljonit

•• Churchill Properties’e interneti koduleheküljelt selgub, et kalleim brittidele pakutav korter on Tallinna kesklinnas asuv neljanda korruse apartement, mille üldpind ulatub 210 ruutmeetrini ning kus on kolm tuba, suur köök ja saun.

•• Säärase eluaseme eest küsib Churchill Properties 172 500 Inglise naela ehk natuke üle nelja miljoni krooni. Odavaim Tallinna piirkonna korter asub aga Viimsis ning selle eest tuleb huvilisel välja käia 38 000 naela ehk 893 000 krooni.

•• Samas pakub nimetatud kinnisvarafirma eluasemeid ka Pärnus ja selle lähiümbruses. Sellest valikust on kalleim 565-ruutmeetrine puhkekompleks (kinnistu 6567 m2), mille hind algab 80 000 naelast ehk 1,88 miljonist kroonist. Odavaim maja asub aga Abja–Paluojas (70 m2, krunt 3000 m2) ning maksab 9800 naela, ehk 230 300 krooni.