Rühmal on õigus ka autosid peatada ja läbi otsida, kasutades tööülesannete täitmisel siniseid vilkureid.

Maksu- ja tolliameti peadirektori asetäitja Marek Helmi sõnul on kontrollrühma ülesandeks eelkõige võitlus salakaubandusega. Täpsemalt sisemaa- ja piirikontrolli läbiviimine, nagu narkokontroll, salakütuse kontroll, salatubaka kontroll, intellektuaalse omandi kontroll, samuti aktsiisiga seotud kontroll, mis puudutab kütuse erimärgistust, kütusekäitlejaid ja alkoholikäitlejaid. Kaasa lüüakse ka järelevalveoperatsioonide toetajana.

"Oleme pea sarnaste ülesannetega kui politsei," tõdes Helm. "On oluline, et toll oleks teedel äratuntav ja nähtav."

Uued alarmsõidukid on varustatud tollikontrolli eritehnikaga, nagu endoskoop, tihedusemõõtja, teljekaalud, narkokiirtestid, sülearvuti, printer, skanner, fotokaamerad, tööriistad jne. Lisaks kuuluvad varustusse kaitse- ja kuulikindlad vestid, käerauad ning tulirelvad.

30 miljoni eest uut tehnikat

MTA tollikontrolli osakonna juhataja Urmas Järg märkis, et moodne varustus võimaldab tolliametnikel olla internetiühenduses keskusega, skaneerida arvutisse dokumente ja teha muid toiminguid. Uued alarmsõidukid saavad GPS-seadmed, mille abil saab nende liikumist jälgida. Eriautod oli vaid üks osa uuest varustusest. Kokku soetati tollikontrolli- ja uurimistehnikat ligi 30 miljoni krooni eest ning see sisaldas tehnikat alates teleskoopvarrega peeglitest kuni euroaluste röntgeniteni.

Maksu- ja tolliameti peadirektori Aivar Rehe sõnul seisab maksuhalduril eritehnika soetamiseks ees veel mitu suurt hanget. Nii on kavas kulutada umbes 60 miljonit krooni suurte liikuvate röntgeniseadmete ostmiseks, lisaks on kavas soetada piiriületusel kasutatav autonumbrite tuvastamise süsteem, millele kulub üle kümne miljoni krooni.

Erimärgistusega alarmsõidukid Toyota Hiace hangiti Phare fondi abiga ja igaüks neist maksab koos varustusega ligi miljoni.

MTA kontrollreidide tulemusena avastati eelmisel aastal 900 000 liitrit ebakvaliteetset kütust, 7,4 miljonit salasigaretti ning 125 400 liitrit salaalkoholi. Kontrolli tulemusena hoiti mullu ära hinnanguliselt 25,5 miljoni krooni ulatuses kahju. Selle aasta esimese kvartaliga on ära hoitud 6 miljoni krooni väärtuses kahju.