Euroopa Komisjoni tarbijate konsultatiivgupi esindaja Linda Läänesaar märkis, et kolm ftalaati – DEHP, DBP ja BBP – keelatakse kõikides mänguasjades ja laste hooldusvahendites ning teised kolm – DINP, DIDP ja DNOP – kõikides mänguasjades ja hooldusvahendites, mida lapsed võivad suhu pista ja imeda.

Läänesaar lisas, et ftalaate leidub just pehmetes mänguasjades. “Mida rohkem on ftalaate, seda pehmem on mänguasi,” selgitas Läänesaar. Ta lisas, et kui lapsed nimetatud aineid sisaldavaid mänguasju suhu pistavad, võivad need tekitada allergiat. Läänesaare sõnul võivad need ohtlikud kemikaalid ka Eestis müüdavate mänguasjade ja hooldusvahendite koostisse kuuluda.

Mänguasjade sisseveo ja hulgimüügiga tegeleva AS-i Rekato juhataja Urmas Sireli kinnitusel on enamik Eestisse imporditud mänguasju Euroopa normidele vastavalt läbinud tootekatsetused ja -uuringud ning neile või nende pakendile on märgitud normidele vastavust tõendav CE-märk. “Siiski leidub meiegi turul tooteid, millel CE-märki ei ole või on see isetegevuse korras pakendile kleebitud. Need mänguasjad võivad olla ohtlikud mitmel põhjusel, mitte ainult keemilise koostise tõttu.”

Ta lisas, et Rekato sortimendis on kõik tooted CE-märgiga ja vastutus Euroopa nõuetele vastavuse eest lasub seega tootjatel. “Kui peaks selguma, et meie müüdavad tooted sisaldavad keelatud ainet, tuleb need müügilt kõrvaldada ja tagastada tootjale või hävitada.”