Selliseid mänguasju leiab ka Eestist. Peamiselt toodetakse neid Hiinas.

Tervisekaitseinspektsiooni keskkonnatervise ekspertiisiosakonna peaspetsialist Natali Promet ütles, et inspektsioon valvab lastetoodete järele pidevalt. Ka praegu on laborisse kontrollimiseks saadetud mitu Eesti turule jõudnud lelu, et tuvastada nende vastavust euroliidu nõuetele.

“Tegu on väikelastele ette nähtud pehmete mänguasjadega,” iseloomustas Promet nimetatud kaupa. “Juhul, kui turujärelevalve käigus avastatakse ohtlikke tooteid, siis need kõrvaldatakse kohe müügilt ja informeeritakse tarbijat. Maaletooja on kohustatud need tarbijalt tagasi ostma.”

Ohtlikud lutipudelid

Eestisse suunatud mänguasjade ning lastetoodete kontrollimiseks tuleb tervisekaitseinspektoritel kuu jooksul välja sõita vähemalt paaril korral.

Euroopa Liidu riikides avastatud ohtlikud tarbekaubad ja mänguasjad on ära toodud ühises kiirteavitamissüsteemis Rapex.

Nimekirja sirvides hakkab silma, et üsna palju ohtlikke või nõuetele mittevastavaid kaupu on avastatud eelkõige Hispaanias, Portugalis ja Ungaris. Samas hakkab silma, et enamjagu sellist toodangut on sisse toodud Hiinast.

Eestis anti selle aasta 20. nädalal alarmi imikutele mõeldud lutipudelite pärast, mille kork ning selle pisiosad võivad pudeli küljest eraldudes põhjustada väikelapse lämbumise.

Või teine näide: imikutele mõeldud kõristi, mis katsetamisel osutus kergesti purunevaks ning mille ohtlikkus on võrreldav eespool nimetatuga.

Samas pole need näited kaugeltki ainsad. Kui vaadata ka teiste riikide ohtlike mänguasjade nimekirju, on Eesti oma mõne näitega siiski üsna tagasihoidlik.

Sel nädalal keelas Euroopa Parlament mänguasjades ohtlike keemiliste ainete – ftalaatide – kasutamise. Eeskätt kasutatakse mõningaid ftalaate laste pehmete lelude ning hooldusvahendite koostises. “Teaduslikud uuringud on kindlaks teinud, et ftalaadid kahjustavad endokriinhormoone ja on allergiate ja astma tekitajad,” selgitas Euroopa Komisjoni tarbija konsultatiivgrupi Eesti esindaja Linda Läänesaar.

Mänguasjade impordi ja müügiga tegeleva AS-i Rekato juht Urmas Sirel arvas, et euroliidu keeld võib tekitada olukorra, kus mõnedki praegu Eestis müügil olevad tooted võivad ftalaate sisaldada, kuna on varem toodetud. “Aga millised – seda ei tea,” märkis Sirel.

Tema sõnul on kõik Rekato imporditud mänguasjad varustatud CE-märgiga (mis tähistab euroliidu nõuetele vastavust – toim) ning vastavad nõuetele.

Eelmisel aastal sai Eesti rahvusvahelise ohtlikest kaupadest teavitamise süsteemi (Rapex) kaudu kokku 107 teadet, neist 90 puudutasid EL-i riikides avastatud ohtlikke lastetooteid.