Euroopa Komisjoni volinik Viviane Reding ütles intervjuus Saksa päevalehele Berliner Zeitung, et rahvusvahelised mobiilikõned on Euroopa Liidus liiga kallid ning kui kõneoperaatorid hindu ei langeta, tuleb nende reguleerimine euroliidul endal ette võtta.

Näiteks kui Läti kodanik helistab Itaaliast kodumaale hinnaga vaid 0,5 eurot (7,8 krooni) minut, siis poolakas helistab Maltalt koju hinnaga viis eurot (78,2 krooni) minut.

Redingu sõnul on operaatorid hinna kõrgeks ajanud kahel põhjusel: esiteks küsivad nad üksteiselt oma tehnika, näiteks mobiilimastide kasutamise eest liiga palju. Teiseks kasseerivad operaatorid oma klientidelt liiga suuri summasid välismaal tehtud kõnede eest.

Loomisel portaal

Seetõttu on volinikul kavas tööle panna internetilehekülg, kus oleksid kõik mobiilioperaatorite rahvusvaheliste kõnede nn roaming-hinnad võrreldavad.

Mobiilsideoperaatori Elisa juhatuse liige Andrus Hiiepuu ja Tele2 Eesti turundusdirektor Kristjan Seema suhtuvad EL-i poolsesse hinnakärpimisse positiivselt.

Hiiepuu sõnul kujuneb roaming-hind roaming-operaatori (operaatori, kelle võrgus Elisa klient viibib välismaal – toim) küsitavast teenustasust ja Elisa lisatavast arveldustasust.

Viimane moodustab aga vaid 5 protsenti koguhinnast.