Eesti Energia tehnikadirektori Lembit Vali sõnul on keeruline võrku füüsiliselt koomale tõmmata, sest tarbijaid ei saa jätta ilma vooluta. Alakoormatud võrgu jaoks tehtavad kulutused moodustavad elektritariifist ligi kolmandiku.

•• Väidetavalt on Eesti elektrivõrgud keskmiselt vaid ligi viiendiku ulatuses koormatud ehk siis võimsuste ülejääk on justkui tohutu ja tarbijad maksavad kasutult seisva võrgu ülalpidamise elektritariifiga kinni.

See väide pole õige. On tõepoolest piirkondi, kus kolhooside ja suurtootmiste kokkukukkumise järel jäi võrk alles ja nüüd on see näiteks 10- või paiguti ka 5-protsendiliselt koormatud.

Üheski maailma riigis ei ole elektrivõrgu koormatus üle 40%. Talvel pimeda ja külmaga on koormus suurem, kuid suvel väiksem. Samas peab aga elektrivõrk olema valmis, et kõik lülitavad üheaegselt oma seadmed tippkoormusel tööle.

•• Nendes piirkondades pole võimalik võrku füüsiliselt kokku tõmmata, investeeringuid nõudvaid liine ja alajaamu kaotada?

Võrku tõmbame füüsiliselt pidevalt kokku, ent päris ära kaotada seda ei saa, kuna teatav tarbimine on igal pool säilinud. Täiesti pingeta alajaamu ei ole. Kui need tarbimise ümberpaiknemisega tekivad, monteerime nad kohe maha, kuna muidu viivad metallivargad nad minema.

Väikeasulates võtame igal aastal 100–200 kilomeetrit elektriliine maha, ent see ei tähenda, et võrk absoluutnumbrites väheneks – mujal monteerime need liinid taas üles. Lisaks tõstame alajaamu pidevalt ümber vastavalt tarbimisele.

•• Seega on Eesti Energia elektrivõrk täpselt selline, nagu ta eri piirkondade tarbimist arvestades peaks olema?

Loomulikult võiks võrgu optimeerimine olla oluliselt jõulisem, aga selleks ei jätku vahendeid. Täna teeb Eesti Energia suurema osa investeeringuid uute liitumiste rahuldamiseks, võrgu ümberehituseks raha napib. Selleks oleme saanud investeerida alla 100 miljoni krooni aastas.

Jaotusvõrgu optimeerimiseks ja seega mitmel pool esineva pingekõikumise probleemi likvideerimiseks oleks vaja 5–6 miljardit krooni. Sellega saaks kõikidele tarbijatele kvaliteetse elektrienergia, praegu on meil pinge hoidmisega suuri probleeme.

Loe samal teemal ka tänasest Ärilehest.