Riigimetsa majandamise keskus (RMK) müüb vähemalt kolm kuud Kunda tselluloositehasele haava paberipuitu hinnaga 180 krooni tihumeeter. Sõltuvalt kvaliteedist maksavad ülesostjad praegu haava paberipuidu tihumeetrist aga kuni 280 krooni.

RMK metsamajanduse osakonna turundusjuht Ulvar Kaubi nimetab seda Eesti riigi poolseks toetuseks kasutamaks kohalikku puitu Eestis. Samas hakkab Kundas valmistatav tselluloos minema enamjaolt Euroopa turule, siin sellele rakendust polegi.

Kaubi sõnul sõlmiti puiduvarumisleping nimetatud hinnaga juba 2001. aastal, kui Norra investorid otsisid Eestis kohta, kuhu tehas rajada. “Ehitamine sai võimalikuks tänu RMK lepingule, see käivitas muud protsessid,” märkis Kaubi.

Loode regiooni metskonna metsnik Riho (nimi muudetud) pole sugugi rahul, et on sunnitud puitu nii odavalt tehasele tarnima. “See on tasuta antud asi ju,” nuriseb ta. “260 krooni maksab küttepuu tihu eraisikule, võiksin talle haaba müüa, aga ei tohi, sest leping on sõlmitud paberipuu müügiks Estonian Cellile. Aga eks see ole omaniku ehk riigi kahju, metskond on ju vaid haldaja.”

Loomulikult võiks hind olla kõrgem, möönab Kaubi, kuid tegemist on stardiperioodiga, mis vältab 31. märtsini. Edasine hind määratakse vastavalt RMK ja Estonian Celli kokkuleppele suhtes kuuse paberipuidu hinnaga. Hinda ja selle kujunemise mehhanismi ei olnud Kaubi nõus avaldama.