LHV skandaali üks peaosalisi Peek on USA turujärelevalve SEC juristi Amy Greeri sõnul protsessist kõrvale hiilinud, soovimata end kaitsta ega koostööd teha. Teda on näiteks Tallinna linnakohus summas üle 40 000 krooni kaks korda trahvinud, sest ta ei ole tulnud vastu võtma SEC-i poolt Eestisse saadetud dokumente, sh Peegi vastu esitatud hagi.

Greeri sõnul on Peegil 18. maini aega reageerida. Kui ta seda ei tee, juhtub Greeri sõnul see, mis juhtub siis, kui kaks jalgpallimeeskonda on kohtumise kokku leppinud, aga üks neist ei ilmu kohale. “Siis teine võistkond võidab,” ütles ta. Peegi jaoks tähendaks selline otsus Greeri sõnul tõenäoliselt tervet sanktsioonide paketti, mis sisaldab kogu ebaseadusliku tulu tagasi maksmist ja miljonitesse dollaritesse küündida võivat trahvi. Lisaks annaks see otsus sisuliselt võimaluse Peegi suhtes automaatselt kriminaalmenetluse alustamiseks, kui mees peaks tulevikus veel sedalaadi tegude eest USA-s vahele jääma.

Peek pole varem end süüdi tunnistanud. Teda esindav advokaat Tarmo Sild keeldus kommentaaridest.

SEC esitas mullu novembris LHV-le ning tema töötajatele Peegile ja Kristjan Lepikule süüdistuse Business Wire portaalist ämblikprogrammi kasutades info hankimises ja sellega USA aktsiaturgudel kokku ligi 100 miljoni krooni ebaseadusliku tulu teenimises.

Lepik võib leppe saavutada

•• Eesti Päevalehe andmetel on Kristjan Lepiku kaitsjad ja SEC väga lähedal kohtuvälise kokkuleppe saavutamisele.

•• Selle tulemusena tunnistab SEC, et tal pole pretensioone Lepiku suhtes ning Lepik pole midagi ebaseaduslikku teinud. Lepik aga vastutasuks loovutab ligi poole miljoni dollari väärtuses USA-s teenitud aktsiatulu ning võib-olla peab maksma ka mõni tuhat dollarit SEC-i menetluskulude kompensatsiooniks. Lisaks võib Lepik olla kohustatud tasuma intresse summadelt, mis ta teenitud tulust kasutada on saanud.

•• Kohtuväline kokkulepe tuleb Lepikule odavam kui asja lõpuni vaidlemine.

•• LHV juht Rain Tamm ütles, et ka LHV jaoks võib skandaal peagi päädida kohtuvälise kokkuleppega. “Võib-olla tuleb meil midagi maksta, võib-olla mitte,” ütles Tamm.