Kaks LHV siseinfo-skandaali osalist on kaevanud finantsinspektsioonile, et LHV hoiab põhjendamatult nende raha investeerimiskontodel kinni.

Üks neist, LHV ekstöötaja Rene Ilves ütles, et LHV hoiab talle kuuluvat kuuekohalist summat omavoliliselt ja põhjendamatult kinni Eestis avatud kontol, mis ei ole LHV-le ja tema töötajatele mullu osaks langenud ebaseadusliku tulu teenimise süüdistusega kuidagi seotud.

Pole süüdistatav

Ilves kuulub LHV-s töötanud nn Peegi meeskonda, ent süüdistatavate hulgas teda pole.

“LHV advokaat on mulle öelnud, et SEC on käskinud mu konto külmutada,” rääkis Ilves. “Aga SEC-il pole juriidilist õigust Eestis avatud kontoga seda teha, selle üle saab otsustada kohus või finantsinspektsioon,” lisas ta. Finantsinspektsioon lasi küll skandaali puhkedes mullu novembris asjaosaliste LHV-töötajate investeerimiskontod külmutada, et nad ei saaks firmast raha välja viia, ent Ilvese sõnul vabastas inspektsioon tema konto tänavu märtsis-aprillis.

Finantsinspektsiooni divisjoni juht Kristjan-Erik Suurväli ütles, et selliste kaebuste puhul uuritakse välja põhjused, miks kaebaja oma raha kasutada ei saa. Rikkumine võib sel puhul investeerimisühingule tähendada kuni 50 000-kroonist trahvi, raskem rikkumine võib viia litsentsi kaotamiseni. LHV-st eile kommentaari ei saanud.

Vandeadvokaat Tarmo Sild, kes on Oliver Peegi kaitsja, teatas eile, et SEC pole Peegi vastu hagi esitanud.

Siseinfo.ee portaal pandi kinni

•• LHV-st skandaaliga lahkunud töötajate loodud siseinfo.ee investeerimisportaal pandi hiljaaegu kinni.

•• ”Inimesed peavad millestki elama ja mingil hetkel lõpevad säästud otsa. Peame palgatööle minema, enam ei saa seda tasuta projekti toetada,” ütles üks portaali loojatest Rene Ilves.

•• Portaal loodi eesmärgiga näidata oma rahapaigutamisloogikat ja anda investoritele realistlikke ideid, millelt tulu võiks teenida. Ilvese sõnul on Siseinfo.ee-s registreerunud kasutajaid tuhatkond.

•• ”Pärast Tallinki IPO-t oli huvi väga suur, sada inimest tuli korraga rekordpäeval kasutajaks,” rääkis Ilves. Praegu on LHV ja tema ekstöötajate vahel vimm. Ilves ei välistanud siiski Siseinfo.ee portaali taaskäivitamise võimalust.