Anrol Petroleum Chemical OÜ nõukogu liikme Andres Neeme sõnul on võimalikud kliendid eestimaise loodussõbraliku toote vastu suurt huvi ilmutanud.

Eelmisel nädalal lõpetas firma kahe Eurodeki kütusemahuti sisemuse puhastamise. Anrolit kasutab ka BLRT Grupp remonditavate laevade pesemisel. Peale Neeme kuuluvad möödunud aastal asutatud firma nõukogusse transiidiärimees Aadu Luukas ja Tallinna Tehnikaülikooli rektor Andres Keevallik.

Loodussõbralik

Anrol kantakse pestavale pinnale vahugeneraatoriga. Seejärel reageerib pesuaine 10?15 minutit, pärast seda puhastatakse pind survepesuga. Kuna tegemist on loodusliku ainega, saab puhastamisel ülejääva pesuvee ? mida Eurodeki tsisternide puhastamisel kogunes ühe tunni jooksul poolteist tonni ? pärast kütuse eraldamist loodusesse lasta.

Anroli tootmiseks kasutatakse kodumaist rapsi ja piiritust, ülejäänud komponendid imporditakse.

Tallinna tehnikaülikoolis on töös kaks projekti anroli edasiarendamiseks. Ühe projekti eesmärk on robotite väljatöötamine tsisternvagunite pesemiseks. Teine käsitleb pesuvee utiliseerimist.

Praegu valmistatakse anrolit laboratoorsel teel, toodangu laeks on seetõttu 2000 tonni kuus. Suuremate koguste tootmiseks vajalikule tehasele on aga hooned Põlvamaal Krootusel valmis vaadatud.

?Tegemist on rohelise tootmisega, osaliselt sellepärast sai ka selline asukoht valitud,? ütles Neeme. ?Kuhugi Kohtla-Järve tarkovskilikku maastikku selline tehas ei sobikski.?

BLRT Grupp projekteeris tehase sisseseade, mille valmistamiseks kuluks üheksa nädalat. Kohapealt tööjõu leidmisega Neeme sõnul probleeme tekkida ei tohiks. Tehase rajamine seisab esialgu rahastamise üksikasjade selgumise taga.

Anrolil mitu kasutusvõimalust

?? AS Anrol Eesti on spetsialiseerunud nafta ja masuudi puhastamisele, kuid see on vaid üks firmas toodetavate pesuvedelike kasutusvaldkondi. Ühisnimetaja anrol alla käivaid puhastusaineid on nimelt 31 liiki. Erinevad vedelikud on näiteks kaminaklaaside või seinte grafitist puhastamiseks. Viimast on ostnud enne oma juubelipidustusi ka Peterburi linn. Andres Neeme sõnul on tema firma toodang üle kolme korra odavam Tallinna linna poolt grafiti eemaldamiseks kasutatavast ainest.

?? Anroli üks võimalikke kasutusvaldkondi on keskkonnareostuse likvideerimine. Seda saab kasutada näiteks naftareostuse pesemiseks rannalt või reostatud pinnase puhastamiseks.