Rahandusminister Taavi Veskimägi hinnangul peaks riik kaaluma riigifirmade Eesti Energia ja Tallinna Sadama kuni kolmandiku ulatuses börsile viimist.

Nii tekiksid uued atraktiivsed börsiettevõtted Hansapanga ja Eesti Telekomi asemele, kelle suuromanikud on eesmärgiks seadnud börsilt lahkumise aktsiate kokkuostu teel.

?Vähemusosaluste börsile viimisega säilitab riik kontrolli firmade tegevuse üle samamoodi nagu täna,? ütles Veskimägi, lisades, et kontrolli ja enamusosaluse loovutamine nii, nagu riik tegi Eesti Raudtees, on välistatud. Riigile kuulub 34 protsenti Eesti Raudteest.

Minister tunneb muret Tallinna Börsi ja Eesti kui investeerimiskeskkonna atraktiivsuse pärast kohalike ja välismaiste investorite silmis. Kui eestlastest Hansapanga väikeaktsionärid otsustavad müüa oma aktsiad panga suuromanikule Swedbankile, rändab müügist teenitud raha tõenäoliselt Eestist välja, näiteks Kesk- ja Ida-Euroopasse. ?Pean oluliseks, et Eestis säästetud raha ei liiguks siit välja, vaid jääks Eesti ettevõtetesse majanduslikku lisaväärtust looma,? ütles Veskimägi.