Toiduainetööstuse tuntumaid firmasid Mars tegi eelmisel nädalal avalduse, et sulgeb oma ühe Sloughis (Suurbritannias) asuva tehase ning jätab tööta ligi 700 inimest. Alates firma avamisest 1930. aastal, ei ole kunagi midagi taolist juhtunud.

Marsi omanik Masterfood selgitas toimunut firma üle-euroopalise restruktureerimisega, mis haarab endasse ka Prantsusmaa ning Saksamaa. Ümberkorraldamise otsused tehti firma kõikuva edukuse, šokolaaditarbimise vähenemise ja suurte jaemüüjate hinnapressi tagajärjel.

Selle plaaniga tehakse algust Windsori-lähedases Sloughi tehases, kus esialgse kava järgi on plaanis koondada 500 töölist. Järgnevalt tahetakse kolm tootmisliini, kus toodetakse ka Starbursti-nimelisi puuviljakompvekke, viia üle Tšehhis asuvasse tehasesse. Kuulsat Twixi šokolaadi hakatakse tulevikus valmistama Hollandis. Tehas suletakse kahe aasta jooksul.

Tootmine kolib

Teiste kuulsate maiustuste nagu Minstrels ja Revels tootmine viiakse aga üle teise Sloughis asuvasse tehasesse, millesse tehakse ligi 62 miljoni euro suu-rune investeering (umbes 970 miljonit krooni). Firma kõige kuulsamate Mars šokolaadide tootmine jääb saareriiki.

Ametiühingute esindajad nimetavad uudist ?kibemagusaks?. Nad kiidavad küll heaks, et firma püüab nii palju kui võimalik tehase sulgemise sotsiaalseid järelmõjusid pehmendada, kuid samas leiavad, et kogu see protsess demoraliseerib töötajaid.

Masterfoodsi president Pierre Laubies peab firma ümberkorraldamist hädavajalikuks. Ta ütleb, et šokolaaditurg on viimastel aastatel olnud väga staatiline ning ettevõtte tulemused muutuvad järjest kehvemaks. Et saavutada samu tulemusi, mis aastaid tagasi, tuleb olla kokkuhoidlikum ning paremini fokuseeritud.

Mida kõike Mars toodab

?? Snäkke ja šokolaade tuntud brändinimede all nagu M&M, Mars, Milky Way, Snickers, Twix ning nende jäätiseversioone.

?? Riisi ja kastmeid Uncle Beni nime all. Dolmio värsket ning jahutatud pastat, Suzy-Wan-nimelisi idamaiseid toite.

?? Lemmikloomatoite, millest tuntumad on Pedigree, Cesar, Whiskas, Sheba, Kitekat.

?? Soojade ning külmade jookide masinaid.