Arstimite väljamõtlemine on erakordselt kallis ja riskantne ettevõtmine. Mustamäel tegutsev ProSyntest annab sellesse oma tillukese, kuid võib-olla just üliolulise panuse. Iga suurelt farmaatsiatehaselt tulnud tellimus ulatub vähemalt sadadesse tuhandetesse kroonidesse.

Kes täpselt ja mida viiele töötajale kuuluvalt ettevõttelt tellivad, keeldub nõukogu esimees Margus Lopp kategooriliselt avaldamast: ?Meil on valdkond, kus hinnatakse ennekõike usaldust. Ja selles on esikohal konfidentsiaalsus.?

Euroopa suured kliendiks

Samas kinnitab ta, et firma põhikliendid kuuluvad Euroopa suurimate hulka. ?Ehkki Bayerit praegu nende seas ei ole, oleme ka neile teinud,? viitab Lopp, kuhu silmi seada. Omal ajal on ettevõte töötanud välja näiteks komponendi arstimile, mis üritab võidelda vähiga valgusteraapia abil.

Lisaks koostööle suurte firmadega üritab ProSyntest pöörata rõhku ka iseseisvale tootearendusele ning omapäi turuleminekule. Teisisõnu katsub ettevõte tegevdirektor Kaarel Siirde sõnul ise aimata, millised ained võiksid osutuda turul konkurentsivõimeliseks. Firma koduleheküljelt leiab praegu viis nende väljatöötatud ravimikomponenti. Iga sellise produkti juurutamine võtab paar aastat.

Ainult doktorid tööl

24 töötajaga ettevõtte keskmine haridustase on muljetavaldav: kaheksa neist on teaduste doktorid ning ülejäänutest enamikul vähemalt magistrikraad.

Eelmisel aastal jäi firma paari suure projekti takerdumise tõttu koguni väikesesse miinusesse. Igaks juhuks ei ületa ühegi tellimuse osakaal 15% kogukäibest.

Hiina firmad pressivad peale

?? Turuvõitluses domineerib võimas surve Hiina ja India samalaadsetelt ettevõtetelt. Tugevaid konkurente on ProSyntestil veel Poolas ja Ungaris.

?? Igal suurel farmaatsiafirmal on selliseid allhankijaid kümmekond ? enamasti seotud pikaajaliste raamlepingutega.

?? Samas tõrjuvad Aasia ning Ameerika firmad ka Euroopa suuri järjekindlalt tagaplaanile. Suurte ebaedu mõjutab negatiivselt ka ProSyntesti-suguseid väikefirmasid.