Peakontoriga Kanadas asuval ülemaailmsel elektroonikakontsernil Celestica on 18 riigis 900 000 ruutmeetrit tootmispinda. Selle kinnisvara väärtust on raske hinnata, sest osaliselt koosneb see omandatud, osaliselt renditud pindadest. Ettevõtte põhivarandust on palgatud hooldama Eesti päritolu Jaan Meri koos kuue alluvaga, kelle tööks on hooldada, osta ja müüa kinnisvaraobjekte, lähtudes suurfirma vajadustest.

Jaan Meri on sündinud 1950. aasta jaanuaril Stockholmis, Eestist sõjapagulasena lahkunud perekonnas. Ehitusinseneri eriala omandas ta 1973. aastal Toronto ülikoolis, millele lisandus viis aastat hiljem Kanada tippharidusasutuses, Toronto Yorki ülikoolis MBA kraad. Lisaks sooritas Jaan Meri kinnisvarahalduri kutseeksami. Õnneliku juhuse läbi sattus Meri IBM Toronto tootmisgruppi inseneritööle. Grupp eraldati emafirmast üheksakümnendate keskel ning sellest saigi elektroonikaettevõte nimega Celestica, mille kaubaks on meie Elcoteqiga sarnane toodang. Kuna Meri oli juba IBM-is saavutanud haldusjuhi positsiooni, jätkus tema karjäär Celesticas ning tipnes kinnisvara haldusdirektori ametikohaga.

Celestica hiigelpinna moodustavad tehased. Neid jagub igasse maailmakaarde, kuid põhiosas asuvad tehased Lõuna-Ameerikas, Põhja-Ameerikas, Euroopas ning Aasias ? Jaapanis, Hiinas, Malaisias, Singapuris.

Kinnisvaral silm peal

Meri põhitöö on pidada kogu kinnisvaral silma peal ning osta, müüa ja hallata. Selles ametis tuleb tihti reisida. Ainuüksi Hiinas viibis Jaan Meri eelmisel aastal kuus korda, kokku 12 nädalat. Hiina on riik, mida maailma suurettevõtted praegu väga hindavad ? Jaan Meri sõnul tundub, et sinna tormab investeerima kogu maailm. See situatsioon teeb kinnisvaradirektori töö keerukaks, sest Hiinas on raske saada tehase püstitamiseks head maatükki. Ja bürokraatia on võimas.

Celestica uusim tehas tuleb Rumeeniasse, pinda on seal 20 000 ruutmeetrit. Suurfirmale on Rumeenia asukohana huvitav, sest see paikneb Euroopa Liidu piiri ääres, kuid tööjõud ja maa on oluliselt odavamad. Kuna maailma elektroonikatööstus on pingsas konkurentsis, on tähtis rajada tehased sinna, kus on võimalik kulusid kokku hoida.

Celestica kinnisvaradirektorina ütleb Jaan Meri, et tehaste rajamisele Baltikumis on firma küll mõelnud, kuid mitmed asjaolud ? näiteks palkade suhteliselt kõrge tase ? räägib sellele vastu.