Kui kõik läheb plaanipäraselt, peaks tehas uksed avama selle aasta lõpuks. Puitgraanulid ehk pressitud saepuru pole küll mingi kosmosetehnoloogia, kuid omamaise taastuva kütusena on selle tootmine muutumas üha populaarsemaks. Eestis tegutseb juba kümmekond sarnast tehast. Aeg-ajalt pannakse mõni kinni ja aeg-ajalt avatakse uusi.

Küsimuseks on eelkõige tootmisressursi ehk saepuru, aga ka muude metsatööstusjäätmete kättesaadavus. Suurimaid sarnaseid tehaseid tegutseb Imavere saeveski külje all. Puitgraanulitehas peaks tulema ka Kundasse, kui sinna ehitatav tselluloositehas valmis saab.

Tooraine osas Saksing esialgu probleeme ei näe: ?Metsatöötlemisest tekkivaid jäätmeid on palju ja Eesti on piisavalt väike, seepärast me materjali kättesaadavuse pärast eriti ei muretse.?

Turg on Euroopas

Toodangut hakatakse müüma nii Eestis kui ka teistes Euroopa riikides. Eraldi tasub mainimist Prantsusmaa ja Saksamaa turg. Seal on väljaarendatud küttesüsteemid, tegutseb palju väikekatlamaju. Üha kerkivad keskkonna- ja saastetasud soodustavad samuti taastuvkütuste kasutuselevõttu. Väga tavaline on see, et koolimajad, spordihooned, erinevad avalikud hooned tegutsevad autonoomsete katlamajade baasil.

Saksing usub, et nende rajatav tehas peaks lõpuks tööd andma mõnekümnele inimesele. Detailidesse ta eriti laskuda ei taha. Praegu käivad alles läbirääkimised maa üle, samuti pole täpselt paika pandud projektis osalejate investeeringu suurused.

Üks on selge ? väikest tehast rajada pole mõtet, see ei tasuks lihtsalt ära. Saksing tunnistab, et projekt on natukene veninud. ?Olen seotud ka Virumaale rajatava graniitkillustiku ja marmoritöötlemise tehase rajamisega. Kahe asjaga ei jõua tegeleda.?

Priit Saksing: ettevõtja ja riigiametnik

?? Priit Saksing on olnud oma karjääri jooksul nii ettevõtja, poliitik kui riigiametnik. Ta on endine Jõgeva maavanem, Silmeti peadirektor ja Sillamäe linnavolikogu esimees, Viimastel aastatel tegeleb eraettevõtlusega. On juhtinud majandustarkvaraga tegeleva Korel Sys nõukogu. Hetkel Vene suurfirma Vozrozdenije Eesti tütarfirma OÜ International Stone Construction Group peadirektor.