Liiga noor, arvas siis nii mõnigi. Energiaturu Inspektsiooni peadirektorile Märt Otsale avaldas muljet Tallinna Tehnikaülikooli energeetikateaduskonna dekaani Olev Liigi töövõime: ?Hämmastav, kuidas üks inimene nii palju asju korraga ja nii hästi teha suutis.?

Elektroenergeetika valdkonna teadustööde registris on viimasel viiel aastal 45 projekti. Liik juhtis neist peaaegu kolmandikku. Ta oli Eesti Energia nõukogu kahe koosseisu liige.

Liik oli ka üks rahvusvaheliselt tunnustatumaid oma eriala siinseid asjatundjaid, olles näiteks Eesti esindaja Euroopa Komisjoni energeetika majandusanalüüsi ekspertgrupis. Liigi eelkäija dekaaniametis, dotsent Tiit Metusala sõnul pöörduti aeg-ajalt, kui mõni projekt toetust vajas, Liigi poole: ?Küsi sina, siis saab asi kaalu juurde.?

Liigile järelehüüde kirjutanud Metusala tõdebki: ?Kui tavaliselt ikka nekroloogis midagi ilusamaks teed, siis Liigi puhul märkasin, et on võimatu millegagi liialdada.?

Olev Liigi teadustöö sai alguse juba enne tollase TPI lõpetamist 1980. aastal. Esialgu oli ta ametis energiasüsteemi töö optimeerimisega ja selleks vajalike programmide koostamisega. TTÜ teaduri Jaanus Ojangu sõnul võib Liigi teeneks lugeda, et aastate jooksul on jäänud suitsuna taevasse saatmata tuhandeid tonne põlevkivi.

Põlevkivi ei ülistanud

Pärast 1994. aastal külalisteadurina Chalmersi ülikoolis Göteborgis veedetud kuid suundus Liigi põhitähelepanu energeetika arengu pikaajalisele planeerimisele. Viimastel aastatel lisandusid neile teemadele uurimistööd taastuvenergiaallikate alal. Metusala hinnangul tõi just Liik selle valdkonna Eestis realistlikule pinnale. Põlevkivi Liik ei ülistanud, aga teisi energiaallikaid ka mitte. Tema meelest oli kõigel oma koht.

Ots peabki Liigi puhul silmapaistvaks tema silmaringi laiust ? ta ei vaadanud maailma ainult energeetiku mätta otsast, vaid suutis näha oma eriala kogu majanduse osana.

Selle kõige juures jäi Liigil aega olla perekonnaisa ja seltskondlik inimene, kes ka üliõpilaste kampa oodatud külalisena sulandus. Kuigi ta hindeid kergekäeliselt ei jaganud.

Kõige kirjapanemiseks leheruumi ei jagu ? Olev Liigi rektorivalimisteks esitatud elulookirjeldusel oli pikkust 16 lehekülge.

Olev Liik(1957?2005)

?? 1975 lõpetas Pirita keskkooli kuldmedaliga, 1980 TPI (praeguse TTÜ) elektrisüsteemide eriala cum laude. 1988. aastal kaitses Uurali Polütehnilises Instituudis kandidaadiväitekirja.

?? Tallinna Tehnikaülikoolis töötas 1980. aastast, alates 1999. aastast professorina. 2000 valiti energeetikateaduskonna dekaaniks.

?? Eesti volitatud insener (1998)