Eestlased käisid Hispaanias kontakte otsimas

Arvuti ja interneti tavakasutajatele on IT-uudised üks parasjagu igav ja keeruline teema, millest vaid kerge pilguga üle käiakse, kui sedagi. Samas aga leidub Eestis sel alal ligi poolsada tõsist asjatundjat, kes ei pea paljuks kolm pikka päeva uurida, kuulata ja koos arutada, millised kiired muutused on pidevalt arenevas infotehnoloogiamaailmas teoksil.

Arvutikasutajate suu läbi tihti maapõhja kirutud, kuid samas armastatud IT-gigant Microsoft on kokkuvõttes siiski üks asjalik firma, kes hoolitseb oma klientide eest parimal võimalikul moel. Kui arvuti kodukasutajad Microsofti toetavat kätt nii selgelt ei tunne, siis elukutseliste IT-asjameeste jaoks korraldab Microsoft ka Euroopas tasulisi, kuid kliendile tulevikus tulutoovaid õppusi.

Eestlased kohal

Ülemöödunud nädala teisipäevast neljapäevani Barcelonas toimunud Microsofti Euroopa IT Foorum 2005 oli oma järjekorranumbrilt neljas. Osalejate arv on aasta-aastalt kasvanud: kui aasta eest Kopenhaagenis peetud konverentsil oli kohal kolm ja pool tuhat inimest, siis nüüd, aasta möödudes, oli neid juba neli tuhat. Seekordse foorumi toimumispaika, Kataloonia pealinna võib kahtlemata pidada Lõuna-Euroopa infotehnoloogiakeskuseks, kus järjest rohkem tähelepanu pööratakse uute tehnoloogiate kasutuselevõtmisele ettevõtluses; sestap tehakse ka suurt lobitööd, meelitamaks siia selle ala ettevõtteid ja asjatundjaid.

Barcelona foorumi pääsme oli lunastanud ka umbes kolmkümmend Eestis IT infrastruktuuridega tegelejat, kellest enamiku moodustasid ettevõtete ja ministeeriumide infotehnoloogiapeaspetsid ? selle ala administraatorid, arhitektid ja IT-juhid. Tõik, et suurem osa sessioone olid olemuselt väga tehnilised, seadis juba osalejatele teatud piirangud.

Paraku tekib minul ? kes ma tihtilugu võrdlen infotehnoloogiamaailma pimeda ja tundmatu põrgu eeshooviga ? nii kõlavate nimedega foorumitest kuuldes eelarvamus, et vaevalt neis midagi kasulikku kuuleb või toimub. Aga spetsialistid nii ei arva.

Vajalik ülevaade

?Selline foorum annab IT-juhile äärmiselt vajaliku ülevaate, kuidas olemasolevaid tehnoloogiaid paremini rakendada ja kuidas uusi tehnoloogiad võimalikult tulutoovalt ettevõtte IT-süsteemides kasutada,? püüdis minu eelarvamusi kummutada AS-i Tarkon IKT juht Vahur Jõesalu, kes oli samuti saabunud Barcelonasse uusi teadmisi ammutama. ?Nende kolme päeva jooksul oli võimalik omandada teadmisi ja saada ülevaateid uutest tehnoloogiatest viisil, mida traditsioonilised koolitused (koolitusfirmades) ei suuda kunagi pakkuda.?

Foorumi toimumise ajal üle maailma paisatud pressiteated sisaldasid keerulise arvutiterminoloogia kõrval ka tuttavaid sõnu, nagu Windows Vista ja kontoritarkvara Office 12. Vista puhul olid põhiteemadeks turvalisus ja viisid, kuidas seda uue generatsiooni operatsioonisüsteemi on tublisti parandatud võrreldes eelkäijatega. Office 12 puhul demonstreeriti oluliselt parandatud kasutaja-töökeskkonda, mille näitena võiks mainida uue Office´i võimalust käigupealt täielikult välja vahetada tööriistariba nupud-menüüd vastavalt kasutaja hetketegevusele.

IT Foorum 2005 näitusesaalis oli kõvasti põrandapinda eraldatud ka Microsofti (MS) partneritele, nagu HP, Dell, AMD ja Symantec.

?Silmast silma suhtlemine maailma suurimate MS platvormi toetavate ettevõtetega andis palju parema ettekujutuse võimalustest, kuidas Microsofti tarkvaraplatvormi efektiivsemalt kasutada. Minulgi tekkis paar kontakti tarkvarafirmadega, kellega kindlasti plaanin edaspidi ärilistel eesmärkidel lähemalt suhelda,? kiitis Vahur Jõesalu Microsofti korraldatud konverentsi.

Kuna Eesti on tuntud kui üks kõva IT-tegija, siis kas poleks siin koht anda meie pealinnale väike vihje: kutsuge Microsofti Euroopa IT Foorum Tallinna, sest tegemist on ju aasta tähtsaima, ja olgem ausad, ka prestii?ikaima IT-sündmusega Euroopas.