Umbes 9. juuni paiku saab ilmselt firma X juhatuse esimees või osakonnajuhataja või muul olulisel pulgal seisev ametimees Y telefonikõne oma meesalluvalt: ?Ma ei saa täna tööle tulla, olen veidi tõbine.?

Järgmisel päeval või heal juhul paar päeva pärast seda heliseb juhataja telefon uuesti ja toru otsas on järgmine meestöötaja. Jutu sõnum täpselt sama ? tervis nöögib. Nii läheb umbes 9. juulini välja. Ilmselge gripilaine, mis see muud ikka olla saab.

Head tööandjad, valmistuge sellesuviseks gripilaineks, mis võib viia kogu meestöötajate pere rivist välja. Mõelge vaktsineerimise peale, hoidke aknad kinni, et tuul ei tõmbaks ja tehke muid ennetavaid käike, et töötajate tervist hoida. Sest mehed kipuvad sel suvel väga kergesti grippi jääma. Sellel gripil on ka nimi ? jalgpalli maailmameistrivõistlused Saksamaal.

Epideemia

Võtame jämedalt, et Eestis on üle 600 000 töötaja, neist natuke alla 400 000 on meesterahvad ja neist omakorda on umbes 50 000 meest, keda lihtsalt ei huvita jalgpall. Neile lisandub samas 50 000 naistöötajat, keda huvitab jalgpall, kuid statistika huvides jätame nemad välja, kuna naistöötajad ei jää sel suvel grippi.

See tähendab, et suvel vaevleb potentsiaalse gripi käes umbes 350 000 Eesti meest. Eestis elab umbes 1,3 miljonit inimest. Eeldame siiski, et 350 000 mehest ei jää kõik haigeks, aga kõige kehvemal juhul 300 000 meest jääb ikka. See tähendab, et Eesti elanikkonnast on sel suvel haige 23%.

Gripi tavalisel kõrghooajal diagnoositakse kogu Eestis umbes 10 000 haigusjuhtu nädalas. See teeb kuu peale kokku umbes 40 000 inimest, kellest osa on naisterahvad. Sel suvel võib aga haigestunute arv küündida järsult üle 20 protsendi Eesti elanikkonnast, kusjuures see tuleb puhtalt meeste arvelt. Kuidas seda teistmoodi nimetada kui epideemia?