Sa annad ära oma aja, kogemused ning teadmised ? oled töövõtja. Superdiil, eksklusiivne teenus, suur lisaväärtus, ainult sulle ? annad ära oma raha, sulli, käši, nutsu, papi ja finantsvahendid. Kallis sõber, partner, me oleme ühel pool lauda. Sul on veel raha alles?

Suurfirma viies korrus. Keeleots püüdlikult suunurgas, kirjutab töömesilane ilusaid sõnu ? kaheteistkümnes korrus avaldab homses lehes loo. Paberile ilmuvad laused missioonist, väärtustest ja tulevikust. Nii ilus, et pisar tuleb silma. Tänulikud kliendid lisavad firma kindlasti oma otsekorraldusmaksete nimistusse.

Suurfirma kaheteistkümnes korrus. Nõukogu esimees on täkku täis. Kus on kasum, raha, sull, käšš, nuts, papp ja finantsvahendid? Juhatuse esimees põrnitseb lauda, sobrab paberites. Keegi mainib: ?Teenustasusid saaks?? ? viienda korruse töömesilasel on homme jälle tihe tööpäev. Uus lugu, seekord küll oma nime all. Teemaks investeerimisvajadus ja jätkusuutlikkus.

Nähtamatud pügalad

Ma ei ole viriseja. Tüübid, kes restoranis või kohvikus ettekandjatega vinguvad, ajavad mul südame pahaks. Levi hakib, pole hullu. Lennuk hilines, tegijal juhtub. Pealegi, see pole ju äritehing. Me pole ju ostja ning müüja, vaid partnerid. Iga tühja asja pärast ei tasu ka tõmmelda.

Meenuta seda, kui lähed järgmine kord oma kliendihalduri, vabandust, oma partneri juurde. Arvad, et seekord võiks äkki midagi muuta. Seekord äkki väike vastutulek? Kuuled aga: ?Näri muru.? Muidugi ilusas leheküljepikkuses vormis ? viies korrus tunneb oma tööd. Kui kahju neil on, kuidas nad kaasa tunnevad, kuidas nad sinu murest aru saavad. Aga näed, lepingu 32. leheküljel all paremas nurgas see paragrahv 18 alapunkt 7. Jah, seesama. Ah, et ei näe? Aga palun, kallis partner, võta luup. Kliendihaldur, vabandust, partner, on õnnetu ? me oleme ju ikkagi ühel pool lauda. Pagana paragrahv 18. Ja sinu raha, sull, nuts, papp ja finantsvahendid?