“Väga tõenäoline on, et biokütus tuleb ühel hetkel Alexela ja Uno-X-i tanklatesse müüki. Kas seda on vaja teha koos sakslastega, ei oska veel öelda, läbirääkimised käivad,” ütles Alexela juht Heiti Hääl. Müüki tuleks vahekorras 80:20 segatud tavalise diislikütuse ja biokütuse segu, mille liitrihind oleks mõnikümmend senti soodsam kui tavalisel diislikütusel ning mis sobiks kõigile diiselmootoriga autodele.

Jutt käib tänavu loodud firmast OÜ Biokütus, millest hetkel kuulub pool Harakule ja pool Saksa firmale, kellel on Saksamaal ja Austrias välja arendatud märkimisväärne 96 biokütusetanklast koosnev võrgustik ning kelle ametlikesse plaanidesse kuulub müügivõrgu laiendamine Poolasse, T‰ehhi ja Hollandisse. Nüüd siis ka Eestisse, Lätisse ja Leetu, kui Alexela peaks omandama Haraku osaluse Biokütuses.

Hääle sõnul võiks koostöös sakslastega nii biokütuse Baltikumis müüki tuua kui ka parandada siinsete firma klientide tankimisvõimalusi Euroopas.

Harak taandub biokütuseärist

•• OÜ Biokütus osaluse müümine Alexelale tähendaks, et ärimees Heino Harak on paari aasta jooksul käima pannud kaks biokütuse valdkonna projekti, ent taandunud ise mõlemast.

•• Harak kavandas endaloodud firmaga Biodiesel Paldiskisse mitmesaja miljoni kroonise biokütusetehase rajamist, partneriks Schneider Mineraloel Meissen GmbH, kelle tanklate kaudu pidi hakatama toodangut turustama.

•• Tänavu märtsis müüs Harak Biodieseli Aigar Ojaotsale, Sven Markile ja David Vallnerile. Mehed jätkavad ettevõtmist, saades toorme mujalt kui Werolist. “Mul jätkub tööd elektri vallas küllaga, las nooremad tegelevad biokütusega,” ütles Harak.