USA kohus kinnitas eelmisel nädalal LHV endise töötaja Kristjan Lepiku ja USA väärtpaberiinspektsiooni SEC vahelise kohtuvälise kokkuleppe, mille tulemusel peab Lepik tagasi maksma ligi 6,7 miljoni krooni ulatuses väidetavalt ebaseaduslike aktsiatehingutega saadud kasumit. Lisaks 300 000 krooni intressi ja hüvitist.

Sellega on Lepik süüdistustest prii, lahtine on veel skandaali teiste osaliste Oliver Peegi ja LHV saatus. Lisaks pole SEC-ile veel selge LHV osaniku Rain Lõhmuse roll skandaalis.

Lepik ütles, et kokkulepe oli ainus viis uurimisele joon alla tõmmata ja oma eluga edasi minna. Alternatiiv oleks olnud aastatepikkune kohtuvaidlus SEC-iga, mis oleks nõudnud kümneid miljoneid kroone kohtukuludeks, mida poleks isegi võidu korral tagasi saanud.

Advokaadid pareerivad

SEC süüdistas Peeki Business Wire’i portaalist siseinfo hankimises ja selle abil kümnete miljonite kroonide ulatuses ebaseadusliku tulu teenimises. Peegi advokaadid aga pareerivad süüdistusi, mis on tinginud SEC-i seisukoha muutumise. Nimelt ei süüdista SEC nüüd Peeki mitte siseinfo, vaid petturliku skeemi kasutamises.  Peegi esindaja Tarmo Sild ütles, et SEC-il puuduvad tõendid, samuti ei osata öelda, keda on petetud.

“Tegemist on katsega LHV klientide vara pantvangistamise teel sundida kostjaid järeleandmistele,” märkis Sild.