Oliveri ja Heleni Viimsi kodu valmis kahe aasta eest. Et endil puudusid teadmised ja aeg ehitamiseks, osteti maja põhimõttel – võtmed kätte! Tulevaste elanike hooleks jäi vaid rahakotirauad avada.

Nüüd, kaks aastat hiljem, tundub noorele perele, et maja pole see, mida lubati. Silmaga nähtavate vigade pärast (katus laseb läbi, välistrepp on paigast nihkunud) veetakse arendajaga tänini vägikaigast. Lisaks nendele probleemidele tundub elamine jahe.

Inseneribüroo Termopilt OÜ abiga taheti asjas selgusele jõuda. Termopildi juht Toomas Rähmonen saabub sündmuspaigale koos abilise, firma energiasäästu konsultandi Ülari Härmi ja mitme kohvritäie aparaatidega. Kõigepealt on kavas uurida, kuidas majaseinad, -katus ja -põrand tuult peavad. Selleks tuleb majas tekitada alarõhk. Tagamaks tõeseid mõõtmistulemusi, tuleb kinni toppida ja kleepida maja kõik ventilatsiooniavad ja sulgeda aknad. See töö tehtud, kamandatakse seltskond tuppa. Välisukse avasse paigaldatakse täpselt mõõtu timmitav õhukindel kate ja tohutu ventilaatoriga raam. See ühendatakse andurite abil arvutiga, mis teeb vajalikud mõõtmised.

Mõõtmised telli kohe

Ventilaator undab mõnda aega, siis nagistab arvuti natuke mõõtmistulemuste kallal ja valmis! Hiljem saab kohtuotsuse ka prinditud kujul kätte. Edasi läheme suitsumasina kallale. Maja lastakse tervisele ohutut tossu täis ja jälgitakse väljast, kas kusagilt lekib. Mõõtmisaluse 145-ruutmeetrise ja 478 kubatuuriga maja soovituslik õhuvahetus peaks olema kolm korda tunnis. On 4,4. “Pole väga hull,” arvab Rähmonen. Ta on mõnes majas saanud tulemuseks ka kaheksa lähedasi numbreid.  

Ülari Härm teeb termokaameraga majale tiiru peale. Selgub, et söögitoa nurk, kabineti aknaalune ja lapsetoa seinaäär on oluliselt jahedamad ümbritsevatest välispiiretest. Oliveril ja Helenil on nüüd aega seedida, mida peale hakata.

Palju hullem on seis siis, kui valmis majal avastatakse nii palju soojakadusid, et pool tööst tuleb uuesti lahti võtta. Sestap soovitab Rähmonen mõõtmised tellida, kui majakarp valmis, aknad-uksed ees, aga siseviimistlus tegemata. Kuludesse tuleb siis kanda 2000–4000 kr, küm-ned tuhanded kroonid lammutamisele jäävad aga alles.