Mitmekümneaastase tagasimaksega kodulaenu võttev noor pere peaks enne vanasse paneelmajja korteri soetamist hoolikalt mõtlema, kas investeering on ikka mõistlik. Kui majaelanikud pole astunud mingeid samme maja renoveerimiseks, ei pruugi see laenu tagasimakseperioodi lõpuni vastu pidada.

Kui 1960–70ndatel Mustamäel Tallinna elamurajoonide rajamist alustati, nimetasid ehitusspetsialistid paneelmajade elueaks ligikaudu 50 aastat. See tähendab, et mõne aasta pärast peaks nende lõpp käes olema.

Olav Sammal firmast ETUI BetonTEST leiab, et seisukord pole nii traagiline kui arvata võiks. Jutt peagi kokkukukkuvatest paneelmajadest on tema sõnul rohkem müüt kui tõsiasi.

“Eks kõik sõltub sellest, kuidas maju hooldatud on. Kõige nõrgemaks kohaks on lahtised konsoolrõdud,” vahendab Sammal betoonkonstruktsioonide ehitus-tehniliste ekspertuuringute tulemusi.

Mustamäe linnaosa ehitusjärelevalve peaspetsialist Viktor Vask on temaga ühel nõul. “Õige hoolduse korral peavad paneelmajad veel vähemalt 50 aastat vastu,” lisab Vask. Tähelepanu tuleb tema sõnul pöörata eelkõige rõdudele, seintele ja katusele.

Ohtlikud praod

Paneelelamu jõuab n-ö. pensioniikka 25aastaselt ja selle edasine “tervislik seisukord” sõltub sellest, kuidas tema eest hoolt kantakse. Sammal soovitab lahtised rõdud kinni ehitada ja eelkõige majakatuse ja -seinad väliselt soojustada. See likvideerib vuukidega seotud niiskuse ja temperatuurikõikumise ning katuse veepidavuse probleemid. Ainuüksi remont, mille tasuvusajaks soojakulu kokkuhoiu arvelt peetakse maksimaalselt kümmet aastat, peaks paneelmaja elueale lisama aastakümneid.

Majad tuleks iga kümne aasta tagant põhjalikult üle vaadata – praod vundamendis on üks ohu märke. “Eriti viltuste pragude puhul peab olema ettevaatlik. Aga ka neid saab parandada,” ütleb Sammal.

Paneelmaja head ja halvad küljed

•• Paneelhooned on mittepõlevate (raudbetoonist) kandekonstruktsioonidega. Paneelmajadel on soojainerts. Betoonimass tagab hea heliisolatsiooni.

•• Paneelmaja puudused - elamute piirdekonstruktsioonid on madala soojatakistusega ja suur hulk soojaenergiast kandub välisõhku. Meie paneelelamud on ehitatud enne 1990. aastat, kui soojaenergia maksumusele tähelepanu ei pööratud. Hoonete piirete soojatakistus peaks olema kaks–kolm korda suurem.