Tallinnasse õppima asudes seisab noor valiku ees. Kas loobuda hüvedest ja asuda elama tagasihoidlike tingimustega ühis-elamusse või kolida luksuslikku vastremonditud minikorterit meenutavasse ühikatuppa. Päevaleht tutvus mõlema võimaluse esindustoaga.

Nõmme tee 5

Saaremaa tüdruk Annika Kruuse elab koos oma toakaaslasega pisikeses ruudukujulises ühiselamutoas. 400 krooni eest kuus saab tütarlaps enda kasutusse paar ruutmeetrit räämas olemisega toakesest. Kui lisada üürile paarsada krooni, oleks tal võimalik üürida euronõuetele vastav tuba viiendal korrusel. Õigusteaduse loengutes käimine võtab oma aja ning Annika ei taha riskida õpiedukuse langemisega, mis kaasneks paratamatult tööl käimisega.

Nelja toa peale on ühisköök, kus paistab kohe silma suur silt: Peske enda järel pliit puhtaks! “Meil on poisse ka,” lisab Annika vabandavalt. Köök on pehmelt öeldes tagasihoidlik. Annikat rõõmustavad aga uus pliit ning külmik.

Ühikareeglid näevad ette söömist ühises suures köögis, ent söögitoa seinamaalingud on kõike muud kui isutekitavad. Aeg-ajalt tuleb reeglitest üle astuda…

Hommikuti ärkab terve ühis-elamu ebamaise mürina peale. Torude koorilaul on Nõmme tee ühika igapäevane kultuurisündmus. Kui tüdrukud tahavad tuba koristada, siis sellele eelneb boksi teiste tubade ustele koputamine ning palve lülitada välja kõik elektrilised vahendid. Tuled ka surnuks! Vastasel juhul löövad korgid välja juba pärast esimest tõmmet üle räpase vaiba, mida päris puhtaks ei saagi.

Vaip räägib rajust üliõpilas-elust – veiniplekid ning muud tundmatu päritoluga laigud katavad tervet põrandat. Allergik sellises toas elada ei saa. Annika voodi kohal haigutab hirmutav auk. Hoiatuseks nendele kunstimeelsetele, kes tahavad seina auke puurida.

Akadeemia tee 5

Keemiat tudeerival Laura Feofa-novil õnnestus saada minikorterit meenutav ühikatuba tänu oma päritolule. Esimene küsimus tubade jagamisel oli: “Oled pärnakas, jah?” Ning tagasihoidliku noogutuse peale ulatati talle toavõtmed. Tube jagav noormees oli ise Pärnust ning seisis hea eest, et tema kodulinlastele läheksid parimad toad.

Laural oli pealinna õppima asudes hirm sattuda varem nähtud õuduste ühiselamusse. “Mina ei saa aru, kuidas nad seal hakkama saavad,” imestab neiu. Viienda korruse viimase toa üle ei ole põhjust nuriseda. Toas on olemas oma isiklik vannituba koos tualetiga, väike kööginurk ning vahetatud aknad.

Siseviimistlus on tagasihoidlik, ent korralik. Esialgsest vaimustusest on saanud harjumus. Neiu ei suuda ettegi kujutada vannitoa-tualeti jagamist, teiste järelt koristamist või korterikaaslaste kiiksudega leppimist. Toa eest tuleb maksta vähem üüri kui korteri eest. Nõmme tee ühiselamuga võrreldes on üür kolm korda kõrgem. Laura on veendunud, et tuba on 1200 krooni väärt ja pigem maksta juba rohkem kui elada ebainimlikes tingimustes.