Kivikatus eeldab vähemalt kümnekraadist katusekallet. Kui kalle on väiksem, tuleb mõelda plekk-katusele, sest kivi korral ei pruugi kulutused veepidavuse saavutamiseks ära tasuda.

Kui pilk jääb kivikatusele pidama, ja Eesti eramajaehitajad valivad aina tihedamini selle, on võimalik valida savitelliste ja betoonkivide vahel.

“Betooni eelis on, et see on natukene täpsem. Savi muudab põletamisel pisut kuju, aga see pole väga problemaatiline,” selgitab vahet katusekive valmistava Lafarge Roofingu klienditeenindusjuht Avo Nurming. Betoonkivi pind on krobelisem kui savitellisel, kuid pärast värvimist ei pruugi silm neil vahet teha.

Betoonkivi nõuab ettevaatust

Savi suurimad eelised betooni ees on kivikeha tihedus ja vee-imavus. “Katuse veepidavus on parem ja sambla tekkel ei saa see end kivi sisse juurida – soojade ilmadega sammal kuivab ja pudeneb lihtsalt ära,” lisab AS-i Wienerberger Koramici katusetelliste tootejuht Pekka Porkanen.

Betoonkivi eelis on kahtlemata hind. Kõige odavamate värvkatteta kivide ruutmeetri hind algab umbes 70 kroonist. Kallimate, läikiva pigmendiga kaetud kivide ruutmeetri hind võib ulatuda ligi 500 kroonini. Savikivi ruutmeetri hinnad algavad keskmiselt 150–170 kroonist. Kivide hinnale lisanduvad eriosade, ka katuse soojustuse, puitkonstruktsiooni ja paigaldamise kulud. Puitkonstruktsioon on plekk- ja kivikatuse puhul sarnane nii hinna kui ka välimuse poolest.

“See, et kivikatus on väga raske, on väärarusaam. Olulisemad tegurid on hoopis lumi ja tuul – need avaldavad konstruktsioonile palju suuremat mõju,” ütleb Nurming. Müüt on seegi, et plekk-katus on kivist odavam. Tegelikult on mõlemad materjalid enam-vähem ühes hinna-klassis.

Katusekivide paigalduse hind ja põhimõtted on savi- ja betoonkivi puhul üsna sarnased – savitellise paigaldus võib pisut suurema töömahu puhul olla kümnendiku võrra kallim. Savikivi muudab kallimaks energiakulukam tootmine – seda tuleb ahjudes põletada. Betooni kivistumisprotsess on lihtsam – see kivistub 48 tundi aktiivselt ja siis aeglaselt veel 50 aastat. Seetõttu peab betoonkivi paigaldamisel olema ettevaatlikum kui savitellise paigaldamisel:  viimane on pärast põletamist oma täisjäikuse saavutanud.

Savi ehk keraamika eelis on ka parem vastupidavus ultraviolettkiirgusele. Ehk lihtsalt öeldes – savikivi päikese käes ei pleegi, toon võib veidi tumedamaks või laigulisemaks muutuda.

Kivid saab nädalaga

Kivikatuste materjali puudust ei ole Eestis esinenud. Tavalisi katusekive on piisavalt.

Nädala–paari pikkuseid ooteaegu on ette tulnud vaid mõne eriosa puhul – antenniaugud, lumetõkked, turvatarvikud jms. Üldjuhul saab tellitava kauba kätte nädala jooksul. Tootjate sõnul ei ole veel olnud ka märgatavat hinnatõusu, kuid järgmisel aastal kivikatuste hinnad siiski mõnevõrra kallinevad.

“Gaasi hind tõuseb järgmisel aastal poole võrra, lisaks on ka muud kulud tõusnud. Eeldame järgmisel aastal umbes 10% hinnatõusu. Suuremat tõusu turg ei võimalda,” ütleb Porkanen. Tänavu aasta alguses tõusid Koramici kivihinnad samuti ligi 10%.

“Meie hinnad on olnud viimased kolm aastat stabiilsed. Et aga tooraine-, energia-, transpordi- ja palgakulud on pidevalt tõusnud, tuleb järgmisel aastal uued hinnad kehtestada,” räägib Nurminen. Täpset tõusuprotsenti ei osanud ta öelda, sest see pannakse paika kogu kontserni piires korraga. Edasimüüjatele teatatakse hinnatõusust kuu aega ette.

Katusepaigalduse hind sõltub töö keerukusest

•• Nii plekk- kui ka kivikatuste paigaldusega tegeleva OÜ Astro Ehitus juhataja Omari Sinijärve sõnul sõltub töö hind mitmest asjaolust.

•• Kas vana katus tuleb enne maha võtta? Kui palju on katuseneelusid, -harjasid? Kas tuleb tuuletõke paigaldada?

•• Kui klient soovib ka vana katuse eemaldamist, lisandub töö hinnale vana materjali utiliseerimise hind.

•• Näiteks ühe ligi 240 ruutmeetri suuruse kivikatuse paigaldamise hind ulatus Sinijärve sõnul ligikaudu 35 000 kroonini.

•• Samas, 175-ruutmeetrise kivikatuse paigaldus koos vana katuse eemaldamise ja aluskatte paigaldamisega maksis üle 50 000 krooni.

•• Ajaliselt kulub umbes 200-ruutmeetrise katuse paigaldamiseks kolmel-neljal mehel ligi kaks nädalat. Et Sinijärv teeb koos-tööd nii plekk- kui ka kivikatuste tarnijatega, usaldab ta kliendi valikut ja oma soovitustega teda ümber rääkida ei tavatse.

•• Kui aga tellija kahtleb, millist katusekattematerjali valida, soovitab ta teha ekspertiisi, mis selgitaks katusekonstruktsioonide vastupidavuse.