Nüüdisajal paigaldatakse puit-välisustele valmistamisel nn ilmastikuriski kahandamiseks ja konstruktsiooni tugevdamiseks metallplaate või -torusid. Sel moel püütakse ohjes hoida puidu omadust õhuniiskuse ja -temperatuuri muutumisel paisuda või kahaneda.

“Täispuidust välisuksi tehakse loomulikult ka, aga sellega kaasnevadki need puiduga seotud riskid,” ütleb Haapsalu uksetehase Tallinna müügisalongi juhataja Rein Vaikre.

Alumiiniumtugevdused

Haapsalu tehas on asutamisest saadik kasutanud uste tugevdamiseks alumiiniumplaate, mis liimitakse puitraami külge. Soomest üle võetud tehnika on põhjanaabrite juures end aastakümnetega tõestanud ja peaks seetõttu sobima ka meile.

Vaikre sõnul on alumiiniumtugevdusega puitustega harva probleeme, mistõttu on tulnud vähe uksi välja vahetada. “Mõnikord võib ikkagi kõigele vaatamata mingi kaardumine tekkida,” lisab ta.

Ka siis ei pruugi kahjustuste põhjuseks olla ehitusviga – probleeme võib tekkida näiteks puitmajades, vildaka paigalduse või valesti ehitatud ukseava tõttu. “Puit on elav materjal, ta mängib. Niiskus ja kuivus mõjutavad teda paratamatult,” kinnitab ka OÜ Mettur meister Leo Sippo. Metturis paigaldatakse ukse sisse metallist nelikanttorud, et puidu mängimist vähendada.

Välisukse keerulise asukoha tõttu – seestpoolt kuiv ja soe, väljastpoolt külm ja niiske – tuleb paigaldamisel igal juhul arvestada võimalusega, et ukse asendit peab hiljem korrigeerima. Seetõttu peaks välisuks olema kinnitatud spetsiaalsete hingedega, mille abil saab ust mõne millimeetri võrra liigutada nii üles-alla kui ka paremale-vasakule. Sippo sõnul saab vajadusel abivahendina kasutada paksemaid või peenemaid kummitihendeid.

Vead ilmnevad aastaga

Ukse soetamisel jälgi, et tegu oleks usaldusväärse tootjaga, kes annab paariaastase garantii. Seda eelkõige seetõttu, et tõsist uksekonstruktsiooni kahjustust pole üldjuhul võimalik likvideerida ja uks tuleb asendada uuega. “Tegelikult on nii, et kui midagi võib uksega juhtuda, siis peaks see esimese aasta jooksul juhtuma,” ütleb Vaikre.

Ehkki välisukse tüübi ja materjali paneb paika arhitekt või projekteerija, soovitab Sippo enne ukse tellimist valmistajaga kokku saada ja kohapeal ukseava üle vaadata. Nii oskab spetsialist soovitada sobivat lahendust või muud nõu anda.

Sippo soovitab päikese kätte jääva metallukse valida kindlasti heledat värvi. Tumedaks värvitud metall paisub kuumenedes ja ust ei pruugi lahtigi saada. Päikeselisse kohta on seepärast targem panna puituks.

Vaikre ütlust mööda on hakanud muutuma laialt levinud arvamus, et rauduks on turvalisuse sünonüüm. Nii suurte kinnisvaraarendajate kui ka eratellijate usk puitustesse on tema sõnul aga kasvamas.