Kinnisvara- ja kasiinoärimehena tuntud Margus Reinsalu osalusega firma Property Logic ostis hiljaaegu saare Brasiilia idarannikul.

Suuruselt Ruhnu saarega võrreldaval troopilisel Ilha de Cajaibal viiakse ellu kinnisvaraprojekt, mille maksumuseks peab Reinsalu ise miljardit USA dollarit (üle 12 miljardi krooni). Tegemist on Property Logicu teise hiigelprojektiga, sest firma osalusel kerkib ka Vahemere ranniku äärde Marokosse luksuslik kuurort, kuhu investeeritakse umbes pool miljardit eurot (kaheksa miljardit krooni).

“Brasiilia sobis meile hästi. Arenev turg, tugev nõudlus puhkekinnisvara järele,” märkis Reinsalu. 11-ruutkilomeetrise saare, kus paikneb 1712. aastast pärinev samanimeline mõisakompleks, ostis Reinsalu firma tervenisti eraomanike käest. Ostuni jõuti varasemate kontaktide ja sõprade kaudu.

Reinsalu sõnul on Brasiilia projektist veel vara rääkida, sest planeeringut alles tehakse, aga üldplaan on rajada viietärnikuurort – nagu Marokossegi. Ilha de Cajaiba saarele tuleb 5000 villat ja luksuskorterit ning kuus tippklassi hotelli mitme tuhande toaga. 1100 hektarile on plaanis luua loodusradade ja koolituskeskusega kaitseala. Saarele kerkivad täismõõtmetes golfiväljak, jahtklubi ja helikopteriplats, rääkimata arvukatest kaubanduspindadest ja söögikohtadest. 

Sihtrühm, kellele Property Logic umbes poolesaja kinnisvarafirma kaudu Brasiilia villasid pakub, on Reinsalu sõnul eelkõige eurooplased, kes moodustavad huvilistest umbes poole. Jõudsalt on Reinsalu sõnul kasvanud aga ka suvemajade vastu huvi tundev Brasiilia keskklass, lisaks pakutakse maju Põhja-Ameerika turule. Müük algab tänavu kevadel ning huvilisel tuleb Reinsalu sõnul välja käia vähemalt 100 000 eurot (1,5 miljonit krooni).

Marokos 1300 kodu

Kui Brasiilias arendab Property Logic välja enamiku 11-ruutkilomeetrisest maa-alast, siis Marokos on Reinsalu firma arendada 11 krunti 1300 koduga, mis on sealsest koguprojektist alla poole. Kogu Maroko kuurordi suuruseks on seitse ruutkilomeetrit.

Kristiine kasiino on müügis

•• Margus Reinsalu sõnul käivad konsultatsioonifirma Ernst & Young vahendusel kahe firmaga läbirääkimised talle kuuluva Kristiine kasiinoketi müümiseks. Varem on kõneldud Olympic Casinost ja Venemaa Ritzio kontsernist kui võimalikest ostjatest.

11 kasiinoga keti müügiks korraldati Reinsalu sõnul rahvusvaheline oksjon. Maroko ja Brasiilia võimsad kuurordiarendused ette võtnud Reinsalu ütles, et kasiinondus ei ole tema põhitegevus, vaja on spetsialiseeruda. 

•• Kristiine kasiinoketi hind võiks ekspertide arvates ulatuda kuni 250 miljoni kroonini. Kui konkurendid hakkavad üksteist üle pakkuma, siis võib ka hind tõusta.

•• Reinsalu partnerid firma Property Logic kuurordiäris on Londoni kinnisvaramagnaat Sean Cusack ja Hollandi ärimees Joop Huisman.