Endise tippmaakleri Siim Mesilaga seotud arendusfirma Helmako lubas Pangapealse elurajooni uusasukatele juba 2004. aastaks korraliku kattega teed, mida väidetavalt pole seniajani tehtud. Lisaks sellele on elurajooni Hindreku tänava elanikud juba alates 2003. aastast huvitava probleemi ees: kraanist tuleb vett ja reovesi läheb kanalisatsioonitorusse, aga keegi selle eest kommunaalarveid ei esita.

Hindreku tänava elanikud Meelis Hiiob ja Aivo Vellamäe väidavad, et kinnistute ostu-müügilepingus oli kirjas, et hinna sees on krundi piirini ulatuv killustikukattega tee, mille arendaja ehitab valmis hiljemalt 2004. aasta augustiks.

Ajutine lahendus

Hiiobi sõnul on tema krundi vahetusse lähedusse mulla peale valatud koorem killustikku, mille toonud kallurimees olevat väitnud, et tegemist on ajutise lahendusega. Rohkem pole tee-ehituse vallas sellel kümmekonna elamisega tänaval tema hinnangul lillegi liigutatud. “Mingi “pudru” on sinna maha pandud, killustik läbisegi paekiviga,” ütles Hiiob. Vellamäe kirjeldab praegust teekatet sõnaga “kuumaastik”.

2005. aastal andis Hiiob Helmako puuduliku tee pärast kohtusse. Telliti ekspertiis, mis tehakse pärast lume sulamist.

Ehkki Hiiob väidab, et Harku vald on Helmakole andnud tee-ehitusloa koguni  ilma ehitusprojektita, lükkas valla kommunaalinsener Rein Kooli selle väite ümber. Kooli sõnul pole arendaja seniajani ehitusluba küsinud, lubatud teed valmis ehitanud ega seda vallale üle andnud.

“Praegune tee ei ole kindlasti käsitletav killustikukattega teena,” ütles Kooli ning lisas, et kuna teekate on vilets, lõhub vald seal lumetõrjetehnikat. Lumekoristus on eraldi probleem, sest vald on väljendanud imestust: miks ta peaks eraomanikule kuuluvaid teid oma kulu ja kirjadega puhastama? Kooli sõnul on vald siiski elanikele seni lumekoristamises vastu tulnud ning hoiab korras ka suurelt maanteelt elurajooni viiva sissesõidutee.

Mesila: lubatud tee on olemas

•• Üks Helmako omanikke ja juhatuse liige Siim Mesila ütles, et Hindreku tänava elanikele lubati  killustikukattega teed ja see ka ehitati ning vastab nõuetele.

•• “Ilmselt on teekate ehituse käigus ära sõidetud,” ütles ta.

•• Teekatet puudutava nurina kohta ütles Mesila, et kui viimati ise sealkandis käis, oli tee sõidetav.

•• “Inimesed seal ju elavad ja pole mingit probleemi,” ütles ta. Vee ja kanalisatsiooni eest vastutab Mesila sõnul senikaua Helmako, kui torustik pole vallale üle antud.

•• Kõrvuti Mesilaga, kes siirdus pärast aastaid Uus Maa kinnisvarabüroo maaklerina töötamist ise kinnisvaraärisse, kuulub Helmako omanikeringi Water Ser.