Aastas kulub miljoneid kroone maksumaksja raha riigiametnike erakõnede eest tasumiseks, sest enamik ministeeriume ei ole suvatsenud neid töökõnedest eristada ja ametnike palgast kinni pidada.

Markantseim näide on majandusminister Edgar Savisaar, kes räägib mobiiliga maksumaksja raha eest iga kuu keskmiselt 7150 krooni eest. Minister võib piiramatult telefonitsi töö-, era- või parteiasju ajada, muretsemata, kes selle eest maksab. “Kas Päevaleht eristab kõnesid? Postimees ja Õhtuleht igatahes mitte,” pahvatas ministeeriumi avalike suhete juht Anu Hallik küsimuse peale, miks minister saab riigi rahakotil piiramatult lobiseda. “Erafirmadel peaks olema tunduvalt suurem motivatsioon kulusid kokku hoida kui riigisektoril,” lisas Hallik.

Ühtsed reeglid puuduvad

Avalikus sektoris puuduvad ühtsed reeglid, kellele ja kui suures ulatuses töökõnesid kompenseeritakse. Mõnes ministeeriumis on ministritel ja tippametnikel kõnede limiit, mille ulatuses tööandja nende arve iga kuu kinni maksab. See jääb ladviku puhul 1500–2500 krooni kanti ja spetsialisti tasemel algab 200 kroonist kuus. Aga tippametnikele on üldiselt sellised limiidid, mida tegelikult ei ületata.

Samal ajal eristatakse justiitsministeeriumis ja Euroopa Komisjonis ametnike era- ja töökõnesid juba mõnda aega edukalt ning suurema vaevata. Näiteks kui justiitsminister Rein Lang või ministeeriumi avalike suhete juht Ivi Papstel tahab teha mobiiliga erakõne, valib ta eelnevalt vastava koodi ja telefoni töö-kõnedele ümber lülitamiseks teise koodi. Lauatelefonilt töökõnet võttes valitakse ette üks number, erakõnet võttes teine. Erakõnede arve saadab telefonioperaator ametnikule otse.

Lang nimetas töö- ja era-kõnede eristamist üleüldise asjaajamiskultuuri küsimuseks.

Euroopa Komisjoni ametnikel on teistlaadi süsteem. Näiteks volinik Siim Kallas peab laualt erakõnet tehes valima ette vastava koodi ja kuu lõpus võetakse need kõned tema palgast maha. Mobiilikõnede puhul saab Kallas aga iga kuu elektroonse kõnede eristuse ja märgib selles ära erakõned, mis arvestatakse tema palgast maha. “Oma erakõned peame ise kinni maksma, eranditult kõik,” ütles Kallase abi Hanna Hindrikus. Kallase igakuine mobiiliarve jääb 150 euro (2350 krooni) kanti, erakõned moodustavad sellest kümme protsenti.

Soomes makstakse parlamendiliikmete ja ministrite mobiiliarved täies mahus kinni, aga nad peavad ise tasuma selle eest igakuist maksu, mille suurus on 20 eurot (313 krooni).

Rahandusminister Aivar Sõerdi hinnangul ei peaks maksumaksjad ametnike erakõnesid kinni maksma, küsimus on tema sõnul selles, kuidas oleks neid kõige ratsionaalsem töökõnedest eristada. “Justiitsministeeriumis kasutusel olev süsteem on päris nutikas, seda tasuks kaaluda,” ütles Sõerd. Ka tuleb ministri hinnangul üle vaadata ametnike kõnelimiidid.