Samal ajal kui sajad Eesti ehitusmehed on siirdunud tööle Soome ja mujale, toob üks firma hoopis Soome ehitajaid tööle Eestisse. Soome tööjõud on odavam, ütleb firmajuht.

Eesti-Soome Ehitus OÜ palgal, Tornimäe kaksiktornide ehitusel tegutseb neli soomlast. Mehed valavad valmiva hotelli vannitubade põrandaid ning teevad plaatimistöid. Firma juhi Asko Poimio sõnul on Eesti ehitusturul kujunenud olukord, kus Eesti ehitajad, kellel on kesised oskused, küsivad ligi kaks korda rohkem palka kui soomlastest professionaalid. “Üks eestlane tahtis ühe ruutmeetri plaatimise eest saada 400 krooni. Soomlasele maksame 120 krooni,” ütles Poimio. Nii ongi Soomest ehitajate toomine ja neile kuus ligi 30 000-kroonise brutopalga maksmine firma jaoks odavam ja kindlam.

Mitte et eestlased ei oskaks ehitada, oskavad küll, aga paremad mehed on läinud Soome, Norrasse, Inglismaale ja mujale. “Eestis on praegu olukord nagu Soomes 1980-ndate lõpus. Paljud arvavad, et on professionaalsed ehitajad ja võiks saada palju raha,” ütles Poimio. Aga tööd nad teha ei oska. Nii pidi Soome ehitusmees Esa ümber tegema kohalikest venelastest soss-seppade põrandakalded terve hotelli 14. korruse ulatuses. “Kümme meest käisid proovimas, Esa tegi ära,” ütles Poimio.

Lemminkäinen Eesti projektijuht Urmas Kaasik ütles, et üks põhjus, miks alltöövõtjad kasutavad Soomest pärit ehitajaid, on see, et kui tähtajad on kukil ja trahvid ähvardavad, ei leia kiiresti väärt Eesti ehitusmeest.

Parimad on paigas

Kaksiktornide ehitusel tehnosüsteeme rajav firma Are Eesti on samuti Soome töölisi kasutanud. “Paremad mehed on kõik läinud välismaale või on kusagil firmades paigas, mistõttu nullist meeskonda luua on võimatu,” ütles firma tegevjuht Ain Kuus. Eestlastest elektrikud küsivad tema sõnul töö eest vähemalt 100 krooni tunnis kätte, aga see ei tähenda alati, et tegemist on elektrikuga. “Võib-olla on ta kodus vaid pirni keeranud,” ütles Kuus. Sellise mehe asemel on mõttekam tuua tööline Soomest, maksta talle kaks korda rohkem ja ta teeb ka kaks korda rohkem. “Ja tal ei pea kogu aeg kaikaga kõrval olema,” lisas Kuus.

Soome ehitaja: tahtsime ringi reisida

•• Koos kolleeg Janne Lainega kaksiktornis hotelli vannitubade põrandaid tegev Marko Laakkonen ütles, et Soomes makstakse küll pisut rohkem, umbes kaks-kolm eurot ühe ruutmeetri plaatimise eest, kuid tema tahtis reisida.

•• “Eestis on kõik natuke odavam kui Soomes ja ega Soome ehitajatel ei teki just väga tihti võimalusi töötada välismaal,” ütles Laakkonen.

•• Mehed on Eestis ametis detsembrist aprillini. Selle aja jooksul kavatsevad nad ka Eesti naistega tutvust teha.

•• Laakkoneni sõnul on Eestis ja Soomes erinev töökultuur. Soomes algab töö kell seitse, Eestis jõuavad ehitajad kohale kaheksa-üheksa paiku. Siin ei saa erinevalt Soomest jätta tööriistu ega materjale laiali isegi mitte lõunapausi ajaks – need viiakse minema.

•• Soomlane Esa on koos oma kaasmaalasest abikaasaga juba kaks aastat Eestis elanud. “Mul sai Soomest küllalt,” ütles ta ja lisas, et Eesti on hea maa.

•• Kaksiktorni hotellis valab ta põrandaid ja paigaldab niiskuskaitset.