Saku suurhalli kõrvale tahavad Tallinna kõrgeima maja ehitada ärimehed, kes tundsid elavat huvi ka omanäolise, ent räämas Keila-Joa mõisakompleksi ostu vastu ning võtavad oma kinnisvaraäridest kümneid miljoneid kroone dividende.

Tegemist on seltskonnaga, kuhu kuuluvad avalikkuses tundmatud Jevgeni Lustin ja perekond Karlõšev. Neilt tuli koguni kolm pakkumist nurjunuks tunnistatud Keila-Joa mõisa enampakkumisel. Pakkumise korraldanud Riigi Kinnisvara AS kuulutab tõenäoliselt sel nädalal mõisale välja uue enampakkumise ning nimetatud äripartnerid on uuesti jaol.

“See mõis on väga ilus koht,” ütles Lustin. “Enda elamiseks seda osta oleks mõttetu, aga see tuleks renoveerida ja teha sinna hotell või midagi sarnast,” lisas ta.

Karlõševid ja Lustin on tegevad kinnisvaraarenduses Merivälja teel, Retke teel, Terase ja Ranniku tänaval ja mujal. Suurim ühine ettevõtmine on firma Pirita Maja, millele kuuluvad mitmed maatükid Tallinnas. Firma müü-gitulu oli 2005. aastal 68 miljonit krooni, tähelepanuväärne on majandusaastal omanikele makstud 18,5 miljonit krooni dividende.

Tuleb 32 korrust

Mõned aastad tagasi sai Lustini ja Karlõševide firma Confusion Foods hoonestusõiguse Saku suurhalli ees olevale Paldiski 106a kinnistule, mille hoonestusõigus kuulus varem näiteks Statoilile. Arhitektuuribüroo Nord Projekt on projekteerinud kinnistule linna kõrgeima, 32-korruselise ning 120-meetrise “pilvelõhkuja”.

Kõik oleneb Lustini sõnul detailplaneeringust. “Kui piirkonda kerkib nüüdisaegne ilus hoone, annab see tervele Õismäele omad plussid ja piirkonnale jõudu juurde,” ütles ta.

Lustini sõnul on tema ja ta äripartnerite üks ambitsioonidest ehitada maju, mis ei ole pelgalt rahateenimise vahendid, vaid ilmestavad piirkonda. “Meie mõte on ehitada Haaberstisse väga hea maja, kui detail-planeering lubab. Aga linn otsustab,” ütles Lustin.