Viimase aasta jooksul on aina enam leidnud tee Eestisse ja asutanud siin ettevõtteid soomlased, kes on kodumaal sulitempude eest ärikeelu saanud.

Soome politsei statistika näitab, et praegu on Eesti äriregistris ligi 55 kodumaal kohtuliku ärikeelu saanud soomlase nimi, mullu juulis oli neid aga alles 39 ning aprillis 18.

“Nad loovad Eestis firma, mis ei tee Eesti turul midagi, ja suunavad oma äritegevuse Soome turule. Seejuures kasutatakse sama kaadrit, mida kasutati varem Soomes, ja ettevõtet juhitakse Soomest,” ütles Soome politsei ülemkomissar Matti Rinne.

Kasutatakse ehituses

Skeem on tema sõnul rohkem kasutusel ehitussektoris ning seda kasutavad Soomes maksu- või raamatupidamispettuse eest süüdi mõistetud ja ärikeelu saanud soomlased. Rinne sõnul ei keela seadus neil Eestis äri ajada, kuid nad ei tohi Eesti firmaga Soome turule tulla.

Soomes on ligi tuhat ärikeelu saanud inimest. Markantsemad näited on Sven Peter Fryckman ja Timo Juhani Majuri. Fryckmani nimi on ajakirjandusest läbi käinud seoses süüdistusega, et ta smugeldas Iraaki kümnete miljonite kroonide eest relvi ja muud sõjatehnikat. Äripäeva andmetel on mees istunud vangis ka raamatupidamispettuse ja petturluse eest. Ärikeelu sai mees 2003. aastal.

Eestis ostis Fryckman 1998. aastal Pilguse mõisa Saaremaal, lisaks tegeles temaga seotud, kuigi praeguseks varjusurmas firma Tree International kunagi tubakatoodete müügiga.

Teine huvitav kuju Majuri majandab Eestis erootikakaupluste ketti Hot Lips. Ärikeelu sai Majuri Äripäeva andmetel 2005. aastal Soomes pornofilmide jaemüügis levitamise eest.

Ahvenamaalt pärit Tony

Christian Sorada on Eestis asutanud autode ostu ja müügiga tegeleva ettevõtte Patrimonia.  2003. aastal kirjutas portaal Aland, et Sorada müüs auto Nissan 2000 SX, aga ei andnud auto juurde käivaid korrektseid dokumente kaubaga kaasa.

Süüdistatav plaanib Tabasalus restorani avada

•• Huvitava saatusega on soomlane Keijo Kalervo Kellberg, kelle värske firma Rannalind kavandab Tallinna lähedale Tabasallu restorani.

•• Kellbergile kehtis Soomes mitu aastat ärikeeld, kuni kohus selle mehe enda väitel mullu sügisel tühistas. “Saadan selle kohta teile kohtutõendi,” lubas Kellberg Päevalehele.

•• Enda sõnul süüdistati teda 70 000 euro (1,1 miljoni krooni) ulatuses maksude maksmata jätmises. “Kohus tunnistas, et kõik maksud on makstud. Põhjuseks oli halb raamatupidamine,” kinnitas Kellberg.

•• Ärikeelu kehtimise ajal Eestisse firma asutamist põhjendas Kellberg sellega, et Soomes ei ole võimalik äri ajada. “Soomes viib maksuamet kõik, küsib muudkui maksu maksu otsa,” ütles ta.