“Seda põldu pole ükski operaator veel eriti kündnud,” ütles Tele2 Eesti juhatuse esimees Toomas Tiivel andmeside ja mobiilse interneti teenuste kohta. Seda hoolimata sellest, et kõigil kolmel suuremal tegijal on oma 3G võrgud avatud.

3G teenuste arengus nimetas Tiivel tähelepanuväärseks võrgus kasutatavate telefonide hinnalangust. Odavama 3G telefoni saab vähem kui 3000 krooniga. Mõni aeg tagasi tuli selleks välja käia üle 8000 krooni.

Tiivel nuhtles riiki, kes otsustas 3G litsentside jagamisel käituda ärimehena ja küsida operaatoritelt litsentsi eest 70 miljonit krooni. “Selline litsentsitasu ei ole õigustatud,” ütles ta.

Kliente tuleb üle lüüa

Tiiveli hinnangul ei saa turu kasv tulla kõneside arvelt, sest aastas tuleb turule juurde vaid umbes 10 000 uut mobiilikasutajat – peamiselt lapsed ja pensionärid. See tähendab, et kõnemahu kasvatamiseks tuleb operaatoritel üksteiselt kliente üle lüüa.

Hinnasõda EMT, Elisa ja Tele2 vahel, mis iseloomustas suuresti 2006. aasta mobiiliturgu, võib aga operaatoritele olla väga kurnav: kõneminuti hinna langus näiteks ühe sendi võrra ei pane kliente kõrvugi liigutama.

Tele2 on Eestis Tiiveli sõnul kõige kiiremini kasvav operaator, edestades käibelt pisut Elisat, ent jäädes EMT-st ligi poole väiksemaks.