Võistu oma Digi-TV teenuseid arendavad Elion ja Starman kavatsevad sel aastal jõuliselt turule tulla uudse videolaenutusega, kus filmide vaatamiseks piisab sisuliselt mugavas tugitoolis istumisest ja mõnest klõpsust televiisoripuldiga.

Starman käivitas nn video-on-demand teenuse katseprojektina 500 kliendile juba jaanuaris, luues võimaluse laenata otse teleekraanilt peamiselt ETV arhiivi toodangut. Elion kavatseb aga astuda sammu edasi ja tuua klientidele otse kodusesse tugitooli Hollywoodi kassahittide laenutuse. Praegu käib Elionis teenuse katsetamine, aprillis algab 1000 kasutajaga katseprojekt.

Elioni turundusdirektor Arti Ots ütles, et kõik Elioni Kodulahenduse Digi-TV kliendid saavad peagi hakata teenust kasutama ilma lisaseadmete ja püsitasuta – maksta tuleb vaid laenutuskordade eest, mis jääb samasse suurusjärku näiteks Videoplaneti hindadega – umbes 50 krooni laenutus. “Elioni teenuse sisu on Starmani omast palju laiem, sisaldades maailma ja kodumaiseid hitte,” lubas Ots. Eraldi mugavusteenustena käivitab Elion klientidele ka karaoke- ja konverentsiteenused. Lisaks on peagi võimalik Digi-TV-st vaadata telesaadete kordusi. 

Turg on väike

Nii Elioni kui ka Starmani jaoks on võtmeküsimus kokkulepete sõlmimine suurte filmikompaniidega. “Kuna turg on väike, siis sealtpoolt initsiatiivi ei ole, on vaid siitpoolt,” viitas Starmani turundusdirektor Henri Treude rasketele läbirääkimistele ega tahtnud seetõttu ka veksleid välja käia, millal kassahitid Starmani klientideni tuuakse.

500. katseprojektiga koduliitujani jõutakse Treude sõnul ilmselt selle kuu jooksul, mistõttu praegu on firma klientidel veel võimalik teenuse proovimiseks soovi avaldada. Esialgu on animafilmi tellimise hind kümme krooni ning pika filmi oma 27 krooni ja 50 senti. Tulevikus jääb  hind poolesaja krooni kanti.

Elionil on üle 28 000 Digi-TV kliendi, Starmanil ligi 5000.

Videoplanet: elame-näeme

•• Videolaenutuse ja muuhulgas DVD-de müügiga tegeleva ning Videoplaneti kaubamärgi all opereeriva Forum Cinemas Home Entertainmenti müügijuht Andrus Aigro ütles Digi-TV videolaenutuse turuletulekut kommenteerides, et see neid ei kohuta, ent avaldab kindlasti füüsilisele laenutusele mingit mõju.

•• “Ennegi on arvatud, et kui midagi on internetis saadaval, siis seda poest enam ei osteta,” ütles Aigro. Näiteks tõi ta kunagised väited, et kui inimene saab ostud sooritada interneti teel, ei käi ta enam poes. “See osutus liialduseks. Inimene on füüsiline olevus, kes tahab asja käega katsuda ja kohapeal üle vaadata,” ütles Aigro. Tema hinnangul pole paanikaks põhjust.