SEB Eesti Ühispanga e-teenuste arendusosakonna juhataja Ragnar Toomla ütles, et tulevikus on võimalik internetipanka siseneda ja end internetis identifitseerida ainult ID-kaardiga. Palju sõltub sellest, kuivõrd inimesed harjuvad ID-kaarte, mida praegu on väljastatud juba üle miljoni, kasutama. “Kui enamik kasutaks internetipangas ID-kaarti, poleks pankadel probleem paroolikaartide kasutamine lõpetada, aga me ei taha kedagi ahistada. Praegu kasutatakse valdavalt paroolikaarte ja mingiks ajaks see nii ka jääb,” ütles Toomla.


Limiit 10 000 krooni

Esimene samm vähemturvaliste paroolikaartide kasutamise piiramiseks tehakse siiski juba tänavu. Nimelt kehtestatakse alates 2. maist nendega internetipanka sisenemisel ülekannetele päevalimiit 10 000 krooni. Suuremat tehingute limiiti vajavad kliendid saavad valida internetipanka sisenemiseks mõne muu identifitseerimisvahendi, näiteks ID-kaardi. Muudatus puudutab kõikide pankade kliente ning selle läbiviimist kureerib pangaliit.

Toomla sõnul peaks igapäevaste üüri-, telefoni- ja muude arvete tasumiseks 10 000 kroonist päevas piisama. Maikuust ettevõetav samm peaks andma aasta lõpuks pankadele võimaluse teha sellest järeldusi ja planeerida võimalikke järgmisi samme internetipanka sisenemise turvalisemaks muutmiseks. Mis need hakkavad olema, on Toomla hinnangul vara öelda.

Selge on tema sõnul aga see, et PIN-kalkulaator on ja jääb. See on vajalik mitteresidentidele, kellel pole ID-kaarti, ning teatud firmadele, kes hoiavad PIN-kalkulaatorit seifis ja võimaldavad selle abil valitud isikuteringil firma rahaga arveldada.


Toomla näeb tulevikus enamikku internetipanga külastajatest kasutamas siiski kas ID-kaarti või Mobiil-ID-d – mobiili kaudu internetipanka sisenemise ja enese identifitseerimise võimalust, mis tuuakse EMT eestvedamisel turule veel sel aastal. Praegu on ID-kaardiga internetipanka sisenejate osakaal SEB Eesti Ühispanga andmetel vaid viis protsenti, Hansapanga andmetel veel vähem, ent see osakaal peaks järk-järgult jõuliselt kasvama. PIN-kalkulaatoreid on Eestis kasutusel ligi 50 000.

Hansapanga e-kaubanduse osakonna juht Tiit Pekk ütles, et maikuust toimuv muudatus internetipanka sisenemisel ei jää kindlasti viimaseks. “Seejärel hindame, kuidas klientide harjumused muutuvad.”


Neli võimalust internetipanka sisenemiseks

•• Eestis on praegu neli võimalust internetipanka sisenemiseks – korduvkasutusega paroolikaardid, ühekordsed paroolikaardid, PIN-kalkulaatorid ja ID-kaart.

•• Korduvkasutatavate paroolikaartide puhul rõhutab pangaliit nende rünnatavust. Paroolide kopeerimine on mõttekas vaid korduvate paroolide puhul, seetõttu on just see identimisvahend maailmas kõige rünnatavam.

•• Pidevalt muutuvate koodide tõttu on PIN-kalkulaator koodikaardist turvalisem, kuid ID-kaart omakorda on PIN-kalkulaatorist turvalisem, välistades ka nn vahemehe ründed. Lisaks sellele on  ID-kaarti mugavam kaasas kanda.