Nüüdisaegne eterniit kogub tänu oma soodsale hinnale, kergusele ja lihtsale paigaldusele populaarsust. Asendamatuks muutub materjal vanemate majade renoveerimisel, kuna nende katusesõrestik või vundament ei talu rasket kivikatust.

“Tänapäeval on eterniidi valmistamise tehnoloogia hoopis teistsugune kui Nõukogude ajal. Eterniit on elastsem ja vastupidavam ega ole enam nii haavatav,” rääkis AS-i Ekaros P.V.M juhatuse esimees Peeter Sossi.

Nüüdisaegne tsemendil või bituumenil põhinev laineline katusekatteplaat ei ole varasema eterniidiga päris sarnane – koostisosade hulgast on kadunud mürgine asbest. Selguse mõttes kasutavad nii edasimüüjad kui ka ehitajad ikkagi eterniidi nime, sest välimuselt on plaadid ühesugused.

“Kui ma ütlen inimesele “laineline tsementkiudplaat”, siis vähestel tekib mingeid seoseid. Enamik ei saa aru, millest ma räägin. Eterniidist on aga kõigil mingi kujutluspilt silme ees,” selgitab Poolast katuseplaate importiv Peeter Sossi. Eurofala tehases valmiva ja Poola eterniidiks kutsutava lainelise tsementkiudplaadi koostisesse kuuluvad tsement, vesi, lubi, tselluloos, liiv ja sarrustavad kiulised sideained.

Värvkatte eluea pikkuse kohta ei taha Sossi veksleid välja anda. “Ei julge kinnitada, et ta peab 40 aastat vastu,” ütleb ta. Esimestel aastatel värv mõnevõrra tuhmub, kuid Eestis on ka katuseid, mille värvkate pole kümne aasta jooksul oluliselt muutunud.

Bituumenplaat

Teine “uus eterniit” on tselluloosist ja bituumenist valmistatud katuseplaat, mille koostises on ligi 50 protsenti tselluloosi, viis protsenti värvainet ja mineraalseid lisandeid ning 45 protsenti bituumenit. “Vahe on selles, et tsement on alati tugev, bituumen aga muutub soojade ilmadega pehmeks,” selgitab Onduline’i nimelist tselluloos-bituumenplaati importiva OÜ Ondest Trading müügiesindaja Ragnar Aab.

Seetõttu soovitab mees Onduline’i kattega katuse korstent pühkida näiteks varakevadel või sügisel, sest kui suvel palavusest pehmele katuseplaadile astuda, läheb plaat katki.

Värvidest on valida musta, punase, pruuni ja rohelise vahel. Eurofala valikus on ka grafiit, sinine ja värvitu hall, Onduline pakub lisaks sama suuri läbipaistvaid PVC-plaate.

Muus osas on eterniidi asendajad üsna sarnased – katusekalle peab olema üle 12 protsendi, laineline kuju tagab hea tuulutuse, plaati on lihtne paigaldada, korrosiooniohtu pole ja eluiga on pool sajandit. Mõlemaga on hea renoveerida sellist vanemat maja, mille katusekonstruktsioon või vundament kivikatust välja ei kannata. Kui kivikatuse ruutmeeter kaalub ligikaudu 25 kilogrammi, siis eterniit umbes viis kilo.

Soodsa hinna, kiire paigalduse ning roostetamisohu puudumise tõttu on eterniitkatus populaarne põllumajandushoonete ja lautade ehitamisel.

Trumbiks odav hind

Kindlasti on trumbiks eterniitkatuse hind, mis jääb vahemikku 115–150 krooni ruutmeetri eest. Selle hinna sees on materjal ja kinnitusvahendid. “Inimesed valivad enamasti kõige odavama variandi, aga mina soovitan alati eelistada värvitud katuseplaati,” ütleb Sossi. Hinnavahe on ligi 20 protsenti, mis annab 3000–4000 krooni kokkuhoidu, kuid kasutusaja pikkus ja kvaliteet on värvitud katuseplaadil parem.

Materjali hind on viimase aasta jooksul teiste ehitusmaterjalide hinnaga võrreldes tõusnud tagasihoidlikult: viis kuni kaheksa protsenti. Lisandub paigalduse hind, mis on ehitajate põuda arvestades materjali hinnast isegi kallim: 150–200 krooni ruutmeetri eest. Keskmise elumaja 150-ruutmeetrise katuse materjal maksab ligikaudu 15 000–20 000 krooni, samasse suurusjärku jääb tööjõukulu. Katuse paigaldamine võtab sõltuvalt töömeeste vilumusest aega kaks-kolm päeva.

Katusekatteplaadi välimääraja

•• Onduline (tselluloos-bituumen-plaat) on välja töötatud 1946. aastal Prantsusmaal ning seda on pidevalt täiustatud. Plaat on elastne, ei pragune, ei kaota värvi ega vaja erilist hooldust ja on tervisele ohutu. Et materjal pole üle võõbatud, vaid värviga immutatud, ei hakka värv kooruma. Materjali paksus on 3,2 mm.

•• Onduline’i elueaks peetakse 30–50 aastat. Samas profiilis ja mõõdus tehakse ka PVC-valgus-plaate. Valida saab läbipaistva ja piimja plaadi vahel.

•• Eurofala on asbestivaba laineline tsementkiudplaat. Ökoloogiliselt puhas, ilmastiku- ja tulekindel, kerge, elastne, lihtne monteerida, lai värvivalik.

•• Eurofalaga kaetud katuseid peetakse hingavateks ja plaatide laineline kuju lihtsustab ventilatsiooniprobleemide lahendamist.

Allikad: OÜ Ondest Trading ja Ekaros P.V.M.