Erinevalt Tallinna ja Harjumaa kinnisvaraturu tormilisest arengust valitseb Kesk- ja Lõuna-Eesti kinnisvaraturul vaikelu. Uusi korterelamuid ehitatakse vähe ja needki leiavad visalt ostjaid. “Kui Tallinnas käib torm, siis meieni jõuab lainetus,” kirjeldab olukorda Pindi Kinnisvara Valga büroo juhataja Margus Henning. Pealinnast kaugemal jäi hinnatõus kolmekümne protsendi piiresse. Nii kui pangad laenutingimusi karmistasid ja intressid pisut tõusid, pöördus Lõuna-Eesti kinnisvaraturg tagasi vaiksesse stagnatsiooni.

Hannes Loopere

Arco Vara kinnisvarabüroo Paide

esinduse juhataja:

Paide kinnisvaraturg oli mullu aktiivne, enamikus turusektorites ületas nõudlus pakkumise ning andis põhjust hinnatõu-suks. Näiteks kallinesid Paide ja Türi korterid mullu ligikaudu 25 protsenti. Aasta lõpus kasv peatus, nüüd on hinnad stabiliseerumas.

Eelistatud on Paide kesklinn ja selle lähiümbrus – Pärnu, Suur-Aia ja Väike-Aia tänavad. Korterite puhul vaadatakse asukohta, seisukorda ning järjest enam siseviimistluse taset. Türil on jätkunud järelturu korterite mõõdukas hinnatõus, mis on Paide korteritele järele jõudnud – ruutmeetri hind kõigub 7000–11 000 krooni vahel.

Korterite kiire kallinemistendents on pannud paljusid otsustama pigem eramu kasuks. Nõutud on Paide ja Türi linna ning lähivaldade järelturul olevad hooned. Pereelamu eest ollakse nõus maksma kuni 1,2 miljonit krooni. Alternatiivina otsitakse ka sobiva krundi ja asukohaga suvilaid.

Järvamaal on elamukruntide soovijate järjekord pikk, kuid krunte pakkuda peaaegu polegi.

Margus Henning

Pindi kinnisvara Valga büroo

juhataja:

Tormiline hinnatõus Valgas on möödas, suurem tõus oli aasta-poolteist tagasi. Ülejäänud aja on hinnad tagasihoidlikult, kuid siiski tõusnud. Praeguseks on hakatud laenu veidi vähem võtma – enne oli nii, et peaaegu kõik said laenu, ja kui naaber võttis, siis pidi ikka ise ka võtma.

Valgas valmis möödunud aasta lõpus üks kortermaja, mida me ka ise müüme. Maja 32 korterist on viis-kuus müüdud, mõne asjus käivad veel läbirääkimised.

Ega olnudki arvata, et kõik kohe maha müüakse nagu Tallinnas kombeks. Korterite ruutmeetri hind on 14 000–15 000 krooni, mis on pea ehitushinna alampiir.

Populaarsed on kesklinna puhkeala ja linnapargi ümbruse pinnad. Paisjärve vaatega ja remonditud korterite ruutmeetri hinnad jäävad 7000–8000 krooni kanti. Keskmine kasutatud korteri ruutmeetri hind Valgas on 5000 krooni.

Ostjad jagunevad kohalike ja mujalt tulijate vahel pooleks. On näiteks pensionile jäänud inimesi Tallinnast.

Maaturul eelistatakse endiselt metsas, järve ääres asuvaid privaatseid krunte. Kui ligipääs krundile on hea ja see ei asu linnast väga kaugel, võib selle eest küsida ligi miljoni. Kui krundil on ka elamiskõlblik maja, tehakse ostuotsus kiiresti. Avalikku müüki sellised krundid peaaegu ei jõuagi, huvitatud tuleb ootelehele panna.

Rain Rätt

Ober-Hausi kinnisvara maakler

Võru turust:

Võru ja selle lähipiirkonna korteriturg on viimastel kuudel stabiliseerunud, kiire hinnatõus on lõppenud. Enim nõutud on väiksemad, remonditud korterid, eelistatud on kesklinna ja järve lähedal asuvad pinnad.

Renoveerimata korterite ruutmeetri hinnad on vahemikus 5500–7500 krooni, remonditud korteritel aga 8000–10 000 krooni. Võru esimeses uusarenduses Koidula tänaval on hinnavahemik 16 000–19 000 kr/m2. Linna lähipiirkonna korterid on 20–30 protsenti odavamad.

Nõudlus väikeelamute järele ületab pakkumist, asukohtadest eelistatakse Kubija ja Vilja tänava elurajoone ning linnalähedasi piirkondi: Kose, Väimela, Puiga ja Meegomäe.

Märkimisväärne hinnatõus korteriturul on kergitanud elamute hindu.  Võrus ja selle läheduses maksab suurema krundiga renoveeritud elamu umbes kaks miljonit, remonti vajava väikeelamu hind jääb vahemikku 600 000–1 200 000 krooni.

Arendused jõuavad ka väiksematesse linnadesse

•• Haabersti Maja renoveerib Jõgeval 22 korteriga elamu, millele ehitatakse juurde katusekorrus.

•• Keskklassi ostjale mõeldud elamud kerkivad Rakverre.

•• Viljandis arendatakse kuni 20 korteriga elamuid, suuremalt jaolt renoveeritakse vanu maju.

•• Kohtla-Järvel, Jõhvis ja Narvas on käigus uued projektid, Kohtla-Järvel renoveeritakse näiteks 102 korteriga elamut.

Allikas: Ardo Pajur,

Hansapank