Samal ajal kui Eestis ja mujal Euroopas nuputatakse, kuidas sündimust suurendada, murtakse paljudes arengumaades pead, kuidas sündimust vähendada. Nende probleemi lahendus näib olevat lihtsam.

Üks aasta lisaharidust vähendab alla 26-aastaste naiste puhul sündimust keskmiselt 0,26 sünni võrra, näitas analüüs, mille Una Okonkwo Osili Indiana ülikoolist ja Bridget Terry Long Harvardist tegid Nigeeria andmete põhjal, tõestamaks omalt poolt ammu teada olevat hüpoteesi, et sündimuse piiramise võti peitub hariduses.

Miks vähendab haridus sündimust? Majandusteadlased on pakkunud kolme põhilist seletust. Esiteks, haritumal naisel on lapse kandmise ja kasvatamise alternatiivkulu suurem, s.t ta peab seetõttu loobuma rohkemast kui koolihariduseta naine.

Teiseks, rohkem haridust saanud ema oskab laste tervise eest paremini hoolitseda, tema laste suremus väheneb ning ta peab vähem sünnitama, et täiskasvanuks saaks soovitud hulk lapsi.

Kolmandaks, haritud naised teavad rohkem, oskavad kasutada rasestumisvastaseid vahendeid ja neil on pereplaneerimises rohkem sõnaõigust.

Nigeerias on sündimusmäär CIA World Factbooki andmetel praegu 5,45 last naise kohta, mis on maailmas 20. näitaja. Tipus on Mali 7,38 lapsega naise kohta. Aafrika maade kõrval mahuvad nimekirja tippu veel Afganistan, Jeemen ja Omaan.

Eesti sündimusmäär on nimetatud väljaande andmeil 1,41, millega 186 riigi hulgas ollakse 161. kohal.