Aprilli lõpust töötab Raplas asuv, Vene Nutritec Groupile kuuluv piimakombinaat Estmilk Production osalise koormusega, sest osa Vene partnereid ei soovi osta rinnapiimaasendajat.

Estmilk Productioni tegevjuhi Aleksander Päriste sõnul puhkab praegu tehase üks vahetus, s.o 20 inimest, ning paus on tehtud väikeses pakendis rinnapiimaasendaja tootmisse. 

Tehas jätkab tavalise piimapulbri tootmist, mida müüakse euroliidu maadesse.

Raplamaa talunikke teeb aga murelikuks asjaolu, et tehasel on tootjatele osaliselt välja maksmata märtsi- ja aprillikuu piimaraha. “Märts on mulle makstud, aprill on veel maksmata,” tõdes Raplamaa taluliidu juhatuse liige Mait Raid.

Juuru talunik Malle Lee märkis, et maksetega viivitamine on kestnud juba pikemat aega ning see on järjest pikemaks veninud. “Märtsiraha maksti välja 10. mail,” toob ta näite.

Leede pere otsustas lepingu Estmilkiga katkestada ja müüb piima nüüd E-Piimale, sest Estmilki eelkäijate Rapla Dairy ja Lacto pankrot on perel valusalt meeles. “Meil jäi 14 000 saamata,” tõdes Lee.

Päriste kinnitusel pankrotihirmu tunda pole vaja. “Esimene samm on Vene ja Ukraina turg, kuhu toodame võib-olla vähem. Teise sammuna püüame toota Euroopa Liitu.” Samuti lubas Päriste, et peagi makstakse saamata piimaraha.