Aeda rajades on majaomanikul kaks valikut: kas kasta ise puid ja taimi või peita mulla alla automaatne kastmissüsteem. Maapinnaalused kastmisseadmed ja -torud tuleks paigaldada enne taimede ja põõsaste istutamist ning muru külvi. Kõik algab aia plaanist.

“Joonisel peab olema märgitud, kuhu tulevad puud ja taimed, selle järgi saame vaadata, kuhu ja milliseid vihmuteid paigaldada. Joonistest piisab, et esialgne kava paika panna,” ütleb Ove Laur ettevõttest OÜ Talwest Partner, mis alustas kastmissüsteemide paigaldamist mullu.

Veesurve mõõtmine

Aiajoonise ja kliendi soovide põhjal määrab ettevõte esialgse töö hinna. Sõltuvalt taimeliigist, asukohast ja tema niiskusvajadusest otsustatakse, millist vihmutit ühel või teisel juhul kasutada.

Vihmuteid on eri tüüpi – ühed on võimelised vett pritsima 32 meetri raadiuses, samas on ka mulla alla peidetavaid piisktorusid, kust aeglaselt tilkuv kastmisvesi jõuab kindlasti taime juurteni.

Kümneaastase paigalduskogemusega OÜ Water Boys Systemi juhataja Rando Värniku sõnul tuleb kindlaks määrata ka veevõtukoht, sealt tuleva vee surve, kogus ning kastmisseadet juhtiva keskuse asukoht.

Kodust veesurvet torudes saab igaüks manomeetriga mõõta. Kui teie majapidamises sellist seadet ei leidu, siis mõõdab paigaldusspetsialist surve ise. Minimaalne vajadus on 3,5 atmosfääri. “Tallinnas ja selle lähiümbruses on veesurvega nii ja naa. On kohti, kus on sellega probleeme,” ütleb Värnik.

Kastmissüsteemi võib üles ehitada ka nii, et see kasutaks vihmastel päevadel kogutud vett. Keskusega võib ühendada vihmaanduri, mis sajustel päevadel ei lase süsteemi sisse lülitada. Samuti saab keskusega ühendada äikeseanduri, mis äikese korral lülitab kogu süsteemi välja, et ei tekiks lühist.

Sisuliselt võib kastmisseadme viia sellisele tasemele, et see ei vaja üldse inimese sekkumist ja pere saab muretult pikemaks ajaks kodunt ära sõita, ilma et aiataimede pärast peaks muretsema.

“Kogu süsteemi hind sõltub suuresti kliendi valikutest ja mugavusarmastusest,” ütleb Värnik. Ove Lauri sõnul saab 1000-ruutmeetrisele aiale lihtsama süsteemi paigaldada 20 000–30 000 krooniga. Värniku sõnul on alla 30 000 krooniga raske toime tulla. Minimaalselt tuleks tema sõnul arvestada 45 krooniga aia ruutmeetri kohta.

Hinnapakkumine võtab sõltuvalt paigaldusfirmast aega paarist päevast kuni paari nädalani.

Arvestada tuleb sellega, et kevad on paigaldajatele kõige kiirem tööaeg.

Hooldusmured on väiksed

•• Suurt hooldust kastmissüs-teem pärast ülespanekut ei vaja. Seda juhul, kui mõni pihustiotsik vms katki ei lähe. Regulaarselt tuleb vaid veesõelasid kogunenud prahist puhastada.

•• Enne külmade tulekut tuleb kogu süsteem veest tühjaks pumbata, et jäätunud vesi torusid ei lõhuks. Survepuhuriga tühjakspumpamist saab tellida paigaldusfirmalt. Kevadel tuleb süsteem siis lihtsalt taas tööle lülitada.

•• Tavaliselt pakuvad kastmissüsteeme paigaldavad ja hooldavad firmad oma teenuseid terve Eesti piires.