Kui maja ehitades jäi saun kahe silma vahele, ei pea veel elu lõpuni naabri pool end küürimas käima. Üha enam inimesi laseb hoovi ehitada väikese saunamajakese, soetab kümblustünni või tünnisauna.

Pakutavate võimaluste hulgast on kalleim eraldi saunamaja ehitamine. Sõltuvalt krundi suurusest, omaniku soovidest ning tengelpunga paksusest, võib saunamajja lisaks leiliruumile lasta sisse ehitada ka tualeti, dušinurga, istumiskoha ja magamisaseme.

Suured saunad välismaale

“Teeme täpselt nii suure, kui tellija soovib,” kinnitab puitmaju valmistava OÜ Holzland juhataja Villu Melk. Et tegu on soojapidava hoone ehitusega, millel vundament all, katus peal ning uksed-aknad ees, tuleks arvestada märkimisväärse väljaminekuga. Ligi 40-ruutmeetrise saunamaja ehitus võib Melki sõnul minna maksma kuni pool miljonit krooni. Tagasihoidlikuma, umbes kümneruutmeetrise sauna saab kätte 100 000 krooniga.

“Suuremad saunad lähevadki meil tegelikult välismaale. Eestlasele tuleb justkui üllatuseks, et sauna ehitusele võib pool miljonit krooni kuluda,” ütleb Melk. Saunamaja valmib kuu-paariga, järjekorrad pikenevad mõistagi suvel. “Tavaliselt tuleb oodata aknaid-uksi, mille valmistajad on suviti väga ülekoormatud,” selgitab Melk.

Neil, kel eelarve üle 50 000 krooni saunale kulutada ei võimalda, peaks valiku langetama tünnisauna või kümblustünni kasuks. Tünnisaun on kummuli puittünni meenutav ehitis, mis koosneb vaid leiliruumist – ühes otsas uks, teises keris ja tünni ääres istumispingid. Pärast leili tuleb läbi hoovi tuppa higi maha loputama lipata.

“Veel hiljuti sai meilt tünnisauna kohe kätte. Praegu võivad järjekorrad ulatuda kuni augustini,” ütleb Oliver Poll tünnisaunu ja kümblustünne valmistavast OÜ-st Spunk.

Aina rohkem hakkab eestlaste hulgas populaarsust võitma kümblustünn. Paljudele on see ilmselt silma jäänud Otepää suusatamise maailmakarika etapi ülekannetelt, kui otse lumise raja ääres lustib aurava veega täidetud tünnis mõni seltskond.

“Kes on kuskil proovinud, see mõtleb ka ostmise peale,” kinnitab tünne valmistava OÜ Benterex tegevjuht Eneri Raudsepp.

150–250-sentimeetrise läbimõõduga kümblustünni vett soojendab keris, mis sõltuvalt lahendusest paigaldatakse kas otse tünni või tünni kõrvale.

Sõltuvalt diameetrist, varustusest ja küttekehast maksab aasta ringi kasutatav kümblustünn 16 000–35 000 krooni.

Paar-kolm korda aastas saunaskäijale on parimaks lahenduseks ilmselt saunaauto. Seejuures tuleb saunaauto sinna, kuhu iganes see tellitakse – aeda, korter-elamu parklasse või meeldima hakanud järve äärde. Tallinna piires on saunaauto maksumus 1000 krooni tunnis.

Vaata lisaks:

•• www.holzland.ee

•• www.benexter.ee

•• www.barrelmann.com

•• www.autosaun.ee