Rootsi päritolu ettevõtte Joltidi loodud innovatiivse internetitelevisiooni Joost ametliku versiooni töölehakkamine viibib veel vähemalt pool aastat. Joltidiga on seotud ka eestlastest Skype’i loojad Jaan Tallinn, Priit Kasesalu, Toivo Annus ja Ahti Heinla.

Projekti loojate, samuti Skype’iga miljardeid teeninud rootslaste Niklas Zennströmi ja Janus Friisi esialgsete prognooside kohaselt pidi Joosti ametlik versioon tööle hakkama juba sellel suvel, kuid juhatus otsustas tähtaja edasi lükata. Väidetavalt polnud projekt veel laia massi tarbeks valmis.

Ambitsioonikas projekt

Joosti pressiesindaja Darrel Connell rääkis Rootsi majanduslehele Dagens Industri, et veel enne tänavuse aasta lõppu muutub teenus kõigi jaoks avalikuks.

Joosti peetakse tehnoloogiaringkondades Skype’i järel järgmiseks läbimurdeliseks ja ambitsioonikaks imeprojektiks.

Praegu testitakse miljonite kasutajate poolt beetaversiooni, mille kasutamiseks on vaja kutset, sest teenus pole veel avalik.

Joost.com-i kodulehel reklaamitakse internetitelevisiooni kui juba töösolevat projekti. Samuti on seal toodud telekanalite nimistu, kes pakuvad oma saadete vaatamist tasuta. Nende hulka kuuluvad uudiseid edastav CNN, muusikakanalid VH1 ja MTV ning paljud teadus- ja lastesaateid edastavad kanalid. Programmi täies mahus praegu ei näe ja saateid, mida vaadata, on mitusada.

Projekti plaanitakse edasi rahastada reklaamimüügist, mida alustati juba käesoleval suvel.