"Eesti kroonid on kaetud välisreservidega ning hirm kursi muutuse ees on asjata. Eesti krooni fikseeritud kurss on kogu taasiseseisvumise aja jooksul olnud Eesti oluliseks ja peamiseks eduteguriks. Meil puudub igasugune vajadust senise poliitika muutmiseks. Lisaks sellele on kursi muutmine praktiliselt võimatu, nõudes eraldi parlamendi otsust, samuti oleks see majanduspoliitiliselt täiesti mõttetu," ütles Eesti Panga keskpangapoliitika osakonna juhataja Ülo Kaasik

Kaasiku sõnul on Eesti krooni tulevikutehingute hinnad täna küll mõnevõrra tõusnud, ent krooni turg on rahulik ja märkimisväärseid spekulatiivseid rahavooge ei ole.

"Tasub meenutada, et Eesti krooni 15 aastase ajaloo jooksul on olnud ka märksa kõrgemaid hinnatasemeid. Taoline ebakindlus kipub tekkima just majandustsükli aeglustumisfaasis," lisas Kaasik. "Sellistel puhkudel tundub aga sageli, et tehingu tegijad pole valuutakomitee süsteemist aru saanud, kuivõrd Eesti Pank emiteerib ainult nii palju kroone kui tal on välisreserve, tagades seeläbi kursi püsimise."

Kaasiku sõnul tavakujul valuutaspekulatsioone keskpanga vastu teostada ei saagi.

Ka Eestit möödunud nädalal külastanud rahvusvahelise valuutafondi (IMF) delegatsiooni juht kinnitas, et ei näe praegu mingit vajadust Eesti krooni devalveerida.

"Kui vaadata majandust, eksporti, seda kasvu, mis Eestis on toimunud, siis ei ole ju ühtegi põhjust krooni devalveerimiseks," sõnas IMF-i delegatsiooni juht Franciczek Rozwadowski Aktuaalse kaamera teatel.

Rahandusminister Ivari Padar ütles möödunud nädalal, et ei näe samuti põhjust äraproovitud süsteemi üle parda heitmiseks, sest fikseeritud krooni kurss on olnud üks Eesti majanduse alustalasid.